Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-05-26 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Paprykarz z łososia (dieta) + 60 g ( RYB, SEL,)
Pomidor 80 g
Rukola 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z zielonych warzyw + 300
ml (SOJ, SEL,)
Gulasz wołowy dieta + 200 g
Ziemniaki łódeczki pieczone w
ziołach + 200 g
Sałata zielona z jogurtem + 100 g
(MLE,)
Buraczki tarte na ciepło + 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250ml

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 15g 1 szt
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Serek wiejski ziarnisty 60 g ( MLE,)
Pasta warzywna z cukini i marchewki + 80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mleko UHT 200ml, 3,5% tł 1 Por ( MLE,)
Chałka 50 g (GLU PSZ, JAJ,)

 
Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 2269.87
kcal; Białko ogółem: 96.65 g;
Tłuszcz: 90.38 g; Kw. tł. nasy.:
25.91 g; Węglowodany ogółem:
278.85 g; W tym cukry: 72.46 g;
Błonnik pok.: 24.02 g; Sól: 23.84 g;

 

Cały jadłospis od 24 maja do 02 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK