Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-05-16 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pyzdra szynkowa-wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g
Pasta jajeczna z awokado  60 g ( JAJ, MLE, GOR, S02,)
Mix sałat z pomidorkami koktailowymi i nasionami  100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g- 1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z buraków  300 g ( SOJ, MLE,SEL,),buraki,ziemniaki,włoszczyzna 3skł paski mrożona,porcje rosołowe,koncentrat barszcz,majeranek,przyprawy.
Groszek zielony blanszowany  20 g,zielony groszek mrożony.
Pulpeciki wieprzowe z nadzieniem
pomidorowym  100 g ( GLU PSZ, JAJ,SEL,).łopatka wieprzowa b/k,jajka,bułka tarta,paryska,sólpomidory,olej rzepakowy.
Sos brokułowy- dieta  100 g ( MLE,),brokuły mrożone,śmietanka,sól,mąka kukurydziana.
Makaron pełnoziarnisty C&C 200 g ( GLU,PSZ,),makaron świderki pełnoziarnisty,sól,olej rzepakowy.
Surówka z kapusty włoskiej  100 g,kapusta włoska,jabłko,marchew,natka pietruszki,sól,olej rzepakowy.
Cukinia z papryka gotowana  100 g,cukinia mrożona,papryka mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,miesznka 4skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Serek wiejski ze szczypiorkiem  60 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Surówka z selera naciowego i marchwi (dieta)  100 g ( MLE, SEL,)
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja II

Sałatka z pęczakiem, soczewicą i pomidorami suszonymi 150 g ( GLU PSZ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2186.63 kcal; 
  • Białko ogółem: 109.64 g;
  • Tłuszcz: 86.50 g; Kw. tł.nasy.: 21.36 g;
  • Węglowodany ogółem: 250.73 g; W tym cukry: 45.81 g;
  • Błonnik pok.: 41.46 g;
  • Sól: 14.11 g;
 

Cały jadłospis od 14 maja do 23 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK