Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Grudzień 2024

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2024-12-01 - Niedziela
  • 2024-12-02 - Poniedziałek
  • 2024-12-03 - Wtorek
  • 2024-12-04 - Środa
  • 2024-12-05 - Czwartek
  • 2024-12-06 - Piątek
  • 2024-12-07 - Sobota
  • 2024-12-08 - Niedziela
  • 2024-12-09 - Poniedziałek
  • 2024-12-10 - Wtorek
  • 2024-12-11 - Środa
  • 2024-12-12 - Czwartek
  • 2024-12-13 - Piątek
  • 2024-12-14 - Sobota
  • 2024-12-15 - Niedziela
  • 2024-12-16 - Poniedziałek
  • 2024-12-17 - Wtorek
  • 2024-12-18 - Środa
  • 2024-12-19 - Czwartek
  • 2024-12-20 - Piątek
  • 2024-12-21 - Sobota
  • 2024-12-22 - Niedziela
  • 2024-12-23 - Poniedziałek
  • 2024-12-24 - Wtorek
  • 2024-12-25 - Środa
  • 2024-12-26 - Czwartek
  • 2024-12-27 - Piątek
  • 2024-12-28 - Sobota
  • 2024-12-29 - Niedziela
  • 2024-12-30 - Poniedziałek
  • 2024-12-31 - Wtorek
Menu na dzień: 2024-03-27 - Środa
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Omlet ze szpinakiem i wędliną (dieta) + 100 g ( JAJ, SOJ, MLE,)
Sos jogurtowy naturalny  100 g ( MLE,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła  20 g
Herbata czarna eksresowa z cytryną z/c. 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Wielowarzywna z zacierką  300 g (GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, ),fasolka szparagowa mrożona,brokuł mrożony,kalafior mrożony,włoszczyzna 3skł paski mrożona,makaron zacierkowy,sól,śmietanka,natka pietruszki.
Filet z kurczaka pieczony w ziołach 80 g,filet z kurczaka b/k,olej rzepakowy,przyprawy.
Sos brokułowy- dieta  100 g (MLE,),brokuły mrożone,mąka ziemniaczna,mleko,sól.
Ryż gotowany na sypko  200 g,ryż biały,sól,olej rzepakowy.
Surówka z marchwi i selera 100 g,marchew,seler korzeń,natka pietruszki,sól,olej rzepakowy.
Cukinia gotowana  100 g,cukinia mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Ser mozzarella kulki 50 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Pomidor 80 g
Rukola 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Pudding chia z musem z kiwi  200 g

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2095.90 kcal;
  • Białko ogółem: 92.03 g;
  • Tłuszcz: 72.70 g; Kw. tł. nasy.: 22.81 g; 
  • Węglowodany ogółem: 280.06 g; W tym cukry: 71.06 g;
  • Błonnik pok.: 21.97 g; 
  • Sól: 14.63
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK