Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-03-21 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pyzdra szynkowa-wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g
Pasta jajeczna z awokado  60 g ( JAJ, MLE, GOR, S02, )
Mix sałat z pomidorkami koktailowymi i nasionami  100 g
Herbata czarna eksresowa z cytryną z/c. 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt ( MLE

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z buraków z zielonym groszkiem  300 g (SOJ, SEL,),buraki,włoszczyzna 3skł,paski mrożona,ziemniaki,groszek zielony mrożony,sól,przyprawy,koncentrat barszcz.
Pulpeciki wieprzowe z nadzieniem pomidorowym  100 g ( GLU PSZ,JAJ, SEL,),łopatka wp/b/k,bułka tarta,jajka,sól,koncentrat pomidorowy,mąka pszenna,przyprawy,olej rzepakowy.
Sos brokułowy- dieta  100 g (MLE,),mąka pszenna,brokuły mrożone,śmietanka,sól.
Makaron pełnoziarnisty C&C 200 g (GLU PSZ,).makaron świderki pełnoziarnisty,sól,olej rzepakowy.
Surówka z kapusty włoskiej  100 g,kapusta włoska,marchew,pietruszka seler,cebula,pietruszka natka,sól,olej rzepakowy.
Cukinia z papryka gotowana  100 g,cukinia mrożona,papryka mrożona czerwona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł,kompotowa mrożona,jabłko,kwasek cytrynowy,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Serek wiejski ze szczypiorkiem  60 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Surówka z selera naciowego i marchwi (dieta)  100 g ( MLE, SEL,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Mus owocowo-warzywny 100g-produkt pasteryzowany -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2404.35 kcal; 
  • Białko ogółem: 96.26 g;
  • Tłuszcz: 80.72 g; Kw. tł. nasy.19.74 g;
  • Węglowodany ogółem: 266.99 g; W tym cukry: 80.52 g;
  • Błonnik pok.: 34.90 g;
  • Sól: 11.68 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK