Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-02-09 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g 1 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g (MLE,)
Dżem 25 g -1 szt
Miód (25g) -1 szt
Jabłko 150 g
Herbata czarna eksresowa z cytryną z/c. 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Brokułowa z ziemniakami  300 g (SOJ, MLE, SEL,),brokuły mrożone,ziemniaki,włoszczyzna 3skł,paski mrożona (marchew,pietruszka,seler),sól,śmietanka.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej  80 g (RYB,)przyprawy,morszczuk mrożony b/s,olej rzepakowy.
Kasza bulgur gotowana na sypko 200 g (GLU PSZ,),kasza bulgur,sól,olej rzepakowy.
Sałata lodowa z pomidorami i olejem 100 g,koper świeży,sałata lodowa,pomidory,olej rzepakowy,sól.
Warzywa po grecku  100 g ( SEL,),mąka pszenna,sól,olej rzepakowy,włoszczyzna 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler),koncentrat pomidorowy.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Filet z indyka kostka pieczona C&C 80 g
Sałatka z buraka, szpinaku z mozzarelą  150 g ( MLE,)
Serek śmietankowy naturalny 50 g ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja II

Jaglanka pomarańczowa z borówkami (bez mleka)  150 g

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2225.66 kcal; 
  • Białko: 86.83 g; 
  • Tłuszcze: 75.54g; Kw. tł. nasy.: 21.86 g;
  • Węglowodany ogółem: 299.23 g; W tym cukry: 82.89 g; 
  • Błonnik pokarmowy: 20.53 g;
  • Sól: 9.28 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK