Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-01-14 - Niedziela
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g ( MLE,)
Serek Fromage 70 g ( GLU PSZ, MLE,)
Roszponka 20 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Jogurt naturalny 150g 1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Rosół z makaronem * 350 ml ( GLU PSZ,SEL,),makaron nitki,włoszcyzna 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler),natka pietruszki,sól.
Ziemniaki 200 g,ziemniaki obrane,sól.
Udziec drobiowy gotowany z/k z/s 130 g,podudzie z kurczaka z/k/b/s,sól.
Dynia z wody 200 g,dynia kostka mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł,kompotowa mrożona,cukier,kwasek cytrynowy.

 
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g -1 szt
Twarożek 50 g (MLE,)
Szynka Królewiecka- kiełbasa wieprzowo
drobiowa. średnio rozdrobniona, parzona w
osłonce niejadalnej 20 g ( GLU PSZ, SOJ,MLE, GLU OW,)
Sałata zielona 5 g
Jabłko pieczone 1szt. 1 szt

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb mieszany
pszenno - żytni 60g, margaryna 5g,
twarożek 25g) 1 szt (GLU PSZ, MLE,GLU ŻYT,)

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2510.79 kcal; 
  • Białko: 106.23 g;
  • Tłuszcze : 87.42 g;Kw. tł. nasy.: 43.48 g; 
  • Węglowodany ogółem: 331.13 g; W tym cukry: 72.93 g; 
  • Błonnik pokarmowy: 27.27 g;
  • Sól: 8.45 g;
 

Cały jadłospis od 08 stycznia do 21 stycznia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK