Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Październik 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-10-01 - Środa
  • 2025-10-02 - Czwartek
  • 2025-10-03 - Piątek
  • 2025-10-04 - Sobota
  • 2025-10-05 - Niedziela
  • 2025-10-06 - Poniedziałek
  • 2025-10-07 - Wtorek
  • 2025-10-08 - Środa
  • 2025-10-09 - Czwartek
  • 2025-10-10 - Piątek
  • 2025-10-11 - Sobota
  • 2025-10-12 - Niedziela
  • 2025-10-13 - Poniedziałek
  • 2025-10-14 - Wtorek
  • 2025-10-15 - Środa
  • 2025-10-16 - Czwartek
  • 2025-10-17 - Piątek
  • 2025-10-18 - Sobota
  • 2025-10-19 - Niedziela
  • 2025-10-20 - Poniedziałek
  • 2025-10-21 - Wtorek
  • 2025-10-22 - Środa
  • 2025-10-23 - Czwartek
  • 2025-10-24 - Piątek
  • 2025-10-25 - Sobota
  • 2025-10-26 - Niedziela
  • 2025-10-27 - Poniedziałek
  • 2025-10-28 - Wtorek
  • 2025-10-29 - Środa
  • 2025-10-30 - Czwartek
  • 2025-10-31 - Piątek
Menu na dzień: 2024-01-11 - Czwartek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło extra 82% 15 g ( MLE,)
Ser mozzarella kulki 35 g ( MLE,)
Szynka z koperkiem drobiowa, mielona,
średnio rozdrobniona, parzona w osłonce
niejadalnej 35 g (SOJ, SEL,)
Pomidor 80 g
Sałata zielona 20 g
Kefir 2.0% tł 150g 1 szt ( MLE,)


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Ziemniaczana * 350 ml ( GLU ,PSZ, MLE,SEL,),ziemniaki obrane,włoszczyzna 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler),majeranek,mleko2%tł,sól,natka pietruszki.
Risotto z mięsem wieprz i warzywami* 300 g (SEL,),ryż biały,łopatka wp b/k/b/s,włoszczyzna 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler),brokuł mrożony,kalafior mrożony,sól.
Sos pomidorowy 80 ml ( GLU ,PSZ,),mąka pszenna,ziemniaczana,koncentrat pomidorowy,sól,mleko2%tł.
Surówka z selera i orzechów z olejem
drobno tarta - dieta 100 g ( ORZ, SEL,),seler obrany,jogurt naturalny,orzechy włoskie łuskane,sól,kwasek cytrynowy,cukier.
Surówka z marchwi 100 g ( MLE,),marchew obrana,olej rzepakowy,cukier,kwasek cytrynowy,natka pietruszki.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł,mrożona,jabłko,kompotowa,cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g -1 szt
Polędwica Miodowa, wyrób dr. z dodatkiem
białka wp, z poł. kawałków mięsa, w
osłonce niejadalnej 70 g ( GLU PSZ, SOJ,MLE, SEL,)
Mix sałat z pomidorem i olejem 100 g

 
Kolacja II

Kanapka z szynką drobiową (chleb
mieszany pszenno-żytni 60g, margaryna
5g, szynka 25g) 1 szt ( GLU PSZ, SOJ,GLU ŻYT,)

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2266.31 kcal; 
  • Białko: 81.57 g; 
  • Tłuszcze: 79.43 g; Kw.tł. nasy.: 25.48 g;
  • Węglopwodany ogółem: 320.24 g; W tym cukry: 55.96 g; 
  • Błonnik pokarmowy 30.02 g;
  • Sól: 9.49 g;
 

Cały jadłospis od 08 stycznia do 21 stycznia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK