Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”
Kwiecień 2024
Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc
Wybierz dzień:
- 2024-04-01 - Poniedziałek
- 2024-04-02 - Wtorek
- 2024-04-03 - Środa
- 2024-04-04 - Czwartek
- 2024-04-05 - Piątek
- 2024-04-06 - Sobota
- 2024-04-07 - Niedziela
- 2024-04-08 - Poniedziałek
- 2024-04-09 - Wtorek
- 2024-04-10 - Środa
- 2024-04-11 - Czwartek
- 2024-04-12 - Piątek
- 2024-04-13 - Sobota
- 2024-04-14 - Niedziela
- 2024-04-15 - Poniedziałek
- 2024-04-16 - Wtorek
- 2024-04-17 - Środa
- 2024-04-18 - Czwartek
- 2024-04-19 - Piątek
- 2024-04-20 - Sobota
- 2024-04-21 - Niedziela
- 2024-04-22 - Poniedziałek
- 2024-04-23 - Wtorek
- 2024-04-24 - Środa
- 2024-04-25 - Czwartek
- 2024-04-26 - Piątek
- 2024-04-27 - Sobota
- 2024-04-28 - Niedziela
- 2024-04-29 - Poniedziałek
- 2024-04-30 - Wtorek
Menu na dzień: 2023-12-14 - Czwartek | |
I ŚniadanieHerbata czarna ekspresowa b/c 250 ml Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, ) Masło extra 82% 15 g (MLE, ) Ser mozzarella kulki 35 g (MLE, ) Szynka z koperkiem drobiowa, mielona, średnio rozdrobniona, parzona w osłonce niejadalnej 35 g (SOJ, SEL, ) Sałata zielona 20 g Ogórek kiszony 80 g Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE, ) | DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6) |
II Śniadanie | |
ObiadBarszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT, ),barszcz biały w płynie,ziemniaki obrane,sól,włoszczyzna 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler),śmietanka,mleko2%tł,mąka pszenna,ziele angielskie,majeranek,liść laurowy. Risotto z mięsem wieprz i warzywami* 300 g (SEL, ),włoszczyzna 3skł,paski( marchew,pietruszka,seler),sól,łopatka wp/b/k/b.s,ryż biały,oregano,brokuł mrożony,natka pietruszki,bazylia suszona,olej rzepakowy. Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ, ),koncenrat pomidorowy,mąka pszenna,ziemniaczana,sól. Surówka z selera i orzechów 100 g ( JAJ,MLE, ORZ, SEL, GOR, ),seler obrany,orzechy włoskie,jogurt naturalny 1,5%tł,sól,kwasek cytrynowy. Surówka z marchwi b/c 100 g ( MLE, ),marchew obrana,kwasek cytrynowy,olej rzepakowy,sól. Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,miesazanka kompotowa 4skł, mrożona, jabłka,kwasek cytrynowy. | DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6) |
Kolacja IKawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, ) Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt Pasztet z soczewicy * 35 g ( GLU PSZ,JAJ, ) Polędwica Miodowa, wyrób dr. z dodatkiem białka wp, z poł. kawałków mięsa, w osłonce niejadalnej 35 g (GLU PSZ, SOJ,MLE, SEL, ) Mix sałat z papryką i pomidorem z sosem vinegrett 100 g (GOR, ) | |
Kolacja IIKanapka z szynką drobiową (chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 1 szt (GLU PSZ, SOJ, ) | |
Wartości odżywcze
|
Alergeny:
Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK