Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-04-10 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Hummus paprykowy 60 g ( SEZ,)
Pomidor 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt (MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szpinakowa z ziemniakami 300 ml ( SOJ,SEL,),woda,szpinak rozdrobniony mrożony,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,sól,pieprz czarny mielony.
Sos boloński z wieprzowiną 200 g ( SEL,),woda,łopatka wieprzowa b/k/b/s,sok pomidorowy,marchew korzeń,cebula,koncentrat pomidorowy,seler korzeń,olej rzepakowy,maka ziemniaczana,czosnek,tymianek,oregano suszone,zioła prowalsalskie,sól.
Makaron pełnoziarnisty świderki  200 g ( GLU,PSZ,),woda,sól,olej rzepakowy,makaron pełnoziarnisty świderki.
Surówka z rzepy, ogórka kiszonego i rukoli 100 g,rzepa,ogórek kiszony,rukola,sok z cytryny,pieprz czarny mielony,olej rzepakowy.
Sałatka z buraków i jabłka (z olejem) b/c 100 g,buraki,jabłka,sok z cytryny,olej rzepakowy,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Serek ziarnisty naturalny 50 g ( MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Sałatka z pieczonej marchwi 150 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym 200 g ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2283.26 kcal;
  • Białko ogółem: 102.38 g;
  • Tłuszcz: 77.85 g; Kw. tł. nasy.:19.36 g;
  • Węglowodany ogółem: 298.22 g; W tym cukry: 59.07 g; 
  • Błonnik pok.: 42.26 g; 
  • Sól: 14.07 g
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK