Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Listopad 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-11-14 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g 1 szt. (GLU PSZ, JAJ, MLE)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Twaróg półtłusty 60 g ( MLE)
Dżem 25 g 1 szt.
Miód 25g 1 szt.
Jabłko 1 szt.
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z makaronem 300 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL)
Risotto z mięsem wieprzowym i warzywami 300 g (MLE, SEL)
Sos pomidorowy 100 g
Fasolka szparagowa żółta 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Filet z indyka kostka pieczona 80 g
Sałatka z buraka, szpinaku z mozzarelą 150 g (MLE)
Serek śmietankowy naturalny 50 g (MLE)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Pieczona owsianka jabłkowa 100 g (JAJ, MLE, GLU OW)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2543.77 kcal;
  • Białko ogółem: 102.28 g;
  • Tłuszcz: 95.22 g; Kw. tł. nasy.: 44.49 g;
  • Węglowodany ogółem: 324.45 g; W tym cukry: 89.69 g;
  • Błonnik pok.: 24.68 g;
  • Sól: 9.95 g
 

Cały jadłospis od 14 listopad do 23 listopad

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK