Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-10-18 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Filet zapiekany drobiowy 50 g (MLE)
Pasztet z soczewicy 60 g (JAJ)
Ogórek kiszony 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Serek homo naturalny 150g 1 szt. (MLE)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa krem z dyni 300 g (SOJ, SEL)
Grzanki pszenne 10 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, może zawierać: SOJ)
Podudzie z kurczaka pieczone paprykowe 120 g
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
Brokuł gotowany 100 g
Surówka z rzepy białej i jabłka b/c 100 g (MLE)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 
Kolacja I

Bułeczka pszenna 30g 1 szt. (GLU PSZ)
Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Ser mozzarella 50 g (MLE)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 50 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)
Papryka świeża 90 g
Roszponka 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) 

 
Kolacja II

Sok przecierowy Kubuś 0,3L 1 szt.

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2150.33 kcal;
  • Białko ogółem: 116.10 g;
  • Tłuszcz: 82.46 g; Kw. tł. nasy.: 26.71 g;
  • Węglowodany ogółem: 250.82 g; W tym cukry: 88.41 g;
  • Błonnik pok.: 33.60 g;
  • Sól: 9.63 g
 

Cały jadłospis od 15 październik do 24 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK