Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Wrzesień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-09-14 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt. ( MLE,)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 50 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,może zawierać: JAJ, GOR, S02, )
Pasta z makreli wędzonej 60 g ( JAJ, RYB, GOR,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa dyniowa z ziemniakami 300 g (SOJ, MLE, SEL,)
Gulasz wołowy  200 g
Kasza jęczmienna 200 g ( GLU,JĘCZ,)
Surówka Colesław 100 g ( JAJ, MLE,GOR, S02,)
Kalafior gotowany 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt. ( MLE,)
Indyk z pasieki produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony w osłonce niejdalnej  50 g
Jajko gotowane kl M - 1 szt. ( JAJ,)
Papryka świeża 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Kefir 1,5% tł 150g -1 Por. ( MLE,)
Migdały 10 g (ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2175.16 kcal;
  • Białko ogółem: 102.17 g;
  • Tłuszcz: 89.46 g; Kw. tł. nasy.: 31.78 g;
  • Węglowodany ogółem: 260.02 g; W tym cukry: 43.73 g;
  • Błonnik pok.: 36.62 g;
  • Sól: 11.45 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK