Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-10-08 - Środa
I Śniadanie

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt. (GLU PSZ)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Filet zapiekany drobiowy 50 g ( MLE,)
Jajko gotowane kl M 1 szt. (JAJ)
Surówka z rzodkwi i czarnuszki + 80 g (MLE)
Mix sałat 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 m


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa grochowa z ziemniakami 300 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR)
Filet z kurczaka pieczony w słodkiej papryce 80 g
Sos brokułowy 100 g (MLE)
Ryż brązowy 200 g
Surówka z marchwi i selera 100 g (MLE, SEL)
Brukselka gotowana 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Serek śmietankowy naturalny 60 g (MLE)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR)
Ogórek świeży 80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Melon 150 g

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2159.48 kcal;
  • Białko ogółem: 102.92 g;
  • Tłuszcz: 77.87 g; Kw. tł. nasy.: 34.21 g;
  • Węglowodany ogółem: 276.15 g; W tym cukry: 47.21 g;
  • Błonnik pok.: 44.03 g;
  • Sól: 12.50 g;
 

Cały jadłospis od 05 październik do 14 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK