Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-10-03 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g 1 szt. (GLU PSZ, JAJ, MLE)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Ser wędzony 50 g (MLE)
Dżem 25 g 1 szt.
Miód 25g 1 szt.
Banan 1szt. 1 szt.
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Rukola 10 g


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem 300 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL)
Kotlet z morszczuka 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB, SOJ)
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (SEL)
Paprykowy mix z olejem rzepakowym i ziołami b/c 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Falafel z ciecierzycy, pieczony 100 g (GLU PSZ)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta 150 g (MLE, GOR)
Ser twarogowy topiony klasyczny 17,5g 1 szt. (MLE)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Owsianka z jabłkiem i cynamonem 150 g (MLE, S02, GLU OW)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2544.45 kcal;
  • Białko ogółem: 85.33 g;
  • Tłuszcz: 98.84 g; Kw. tł. nasy.: 32.87 g;
  • Węglowodany ogółem: 325.32 g; W tym cukry: 123.86 g;
  • Błonnik pok.: 30.48 g; 
  • Sól: 9.42 g;
 

Cały jadłospis od 25 września do 04 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK