Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Wrzesień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-09-17 - Środa
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Ser mozzarella kulki 50 g (MLE)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona, parzona 50 g
Pomidor 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami 300 g (SOJ, MLE, SEL)
Makaron świderki 200 g (GLU PSZ)
Masa serowa do makaronu 100 g (MLE)
Mus truskawkowy 100 g (MLE)
Banan 1szt. 
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Szynka Delikatesowa z kurczaka produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Serek ziarnisty naturalny 60 g (MLE)
Pomidor 80 g
Mix sałat 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Mini Crisper pieczywo chrupkie jaglane z nasionami chia 30 g 1 szt. (GLU PSZ, MLE, GLU ŻYT, GLU OW, GLU JĘCZ, może zawierać: ORZ, SEZ)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2303.72 kcal;
  • Białko ogółem: 99.27 g;
  • Tłuszcz: 65.13 g; Kw. tł. nasy.: 34.82 g;
  • Węglowodany ogółem: 338.94 g; W tym cukry: 105.76 g;
  • Błonnik pok.: 24.90 g;
  • Sól: 9.92 g
 

Cały jadłospis od 15 września do 24 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK