Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-08-01 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g -1 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.)-1 szt ( MLE)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE)
Twarożek brzoskwiniowy (dieta) 60 g ( MLE)
Melon 150 g
Sałata strzępiasta zielona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


ŁATWOSTRAWNA DZIECI (P2)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ryżowa 300 ml (SOJ, MLE, SEL), woda, włoszczyzna 3 skł paski mrożona, por, ryż biały, sól, przyprawy, olej rzeapkowy, natka pietruszki.
Naleśniki z farszem z kurczaka i pieczarek 300 g ( GLU,PSZ, JAJ, SOJ, MLE, może zawierać: SOJ, SEL, GOR), woda, mleko 2%tł, olej rzeapkowy, sól, cukier, mąka pszenna, jajka, filet z kurczaka b/s/b/k, ser mozzarella, pieczarki świeże, cebula biała, pieprz czarny mielony, przyprawy, śmietana UHT 18% tł.
Sos koperkowy dieta 100 g (MLE, SEL), woda, koper świeży, skrobia ziemniaczana, sól, mąka kukurydziana.
Surówka z selera i marchwi b/c 100 g ( MLE, SEL), seler korzeń, marchew korzeń, sok z cytryny, sól,natka pietruszki, olej rzeapkowy.
Fasolka szparagowa żółta 100 g, woda, sól, fasolka szparagowa żółta cięta mrożona.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml, woda, mieszanka 4 skł kompotowa mrożona.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt. ( MLE)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa, szynka wędzona, parzona 50 g
Ser żółty 50 g (MLE)
Sałatka jarzynowa z jajkiem 100 g ( JAJ, MLE, SEL, GOR)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT,GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami 50 g ( GLU, PSZ, JAJ, MLE)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2750.14 kcal;
  • Białko ogółem: 134.57 g;
  • Tłuszcz: 120.47 g; Kw. tł. nasy.: 44.95 g;
  • Węglowodany ogółem: 294.60 g; W tym cukry: 80.50 g;
  • Błonnik pok.: 29.27 g;
  • Sól: 12.40 g;
 

Cały jadłospis od 27 lipca do 05 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK