Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-01-18 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)- 1 szt ( MLE,)
Szynka dębowa łopatka wieprzowa wędzona parzona z dodatkiem wody
i białka wieprzowego 50 g ( SOJ, MLE, SEL, może zawierać: GLU,PSZ, JAJ, GOR,)
Pasta twarogowa z pieczoną papryką 60 g ( MLE, GOR, S02,)
Mix sałat z sosem winegret b/c 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa fasolowa z kiełbasą  300 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR, ),woda,kiełbasa biała surowa,żur w butelce,liść laurowy,ziele angielskie,ziemniaki,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,sól,kwasek cytrynowy,śmietanka UHT18%tł,podgrzybki suszone,majeranek,czosnek,pieprz biały mielony.
Klopsik z kurczaka 100 g ( GLU,PSZ, JAJ,),udziec z kurczaka b/s,bułka tarta,sól,jajka,pieprz biały mielony,pietruszka natka,kasza manna.
Sos cygański 100 g,woda,papryka trójkolorowa,ogórki kiszone,koncentrat pomidorowy,cebula,mąka ziemniaczana,papryka słodka mielona,czosnek,pieprz ziołowy,oregano,bazylia,zioła propwalsalskie,kolendra mielona,sól.
Kasza jęczmienna 200 g ( GLU,JĘCZ,),woda,sól,olej rzepakowy,kasza jęczmienna.
Sałatka z selera naciowego i kopru włoskiego z jabłkiem- dieta 100 g (MLE, SEL,),seler naciowy,koper włoski,sok z cytryny,sól,jabłko,olej rzepakowy.
Brukselka gotowana 100 g,woda,brukselka mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g-1 szt
Galaretka z udźca kurczaka z cytryną 150 g
Kiełbasa Krakowska drobiowa grubo rozdrobniona, wędzona parzona
50 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, GOR, )
Sałatka z ryżu brązowego i brokułów 100 g ( JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,

 
Kolacja II

Jabłko - 1 szt 

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2357.82 kcal;
  • Białko ogółem: 101.67 g;
  • Tłuszcz: 87.13 g; Kw. tł. nasy.:22.08 g;
  • Węglowodany ogółem: 309.73 g; W tym cukry: 49.73 g;
  • Błonnik pok.: 45.76 g;
  • Sól: 12.49 g;
 

Cały jadłospis od 09 stycznia do 18 stycznia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK