Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-12-06 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g.- 1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)- 1 szt ( MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Porzeczkowy twarożek  60 g ( MLE,)
Jabłko -1 szt 
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE,SEL,),woda,brokuły mrożone,włoszczyzna 3skł paski mrożona,makaron muszelki,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka 18%tł.
Zrazik wieprzowy zawijany 100 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, GOR, może zawierać: GLU PSZ, MLE, SEL,GOR, GLU JĘCZ,)łopatka wieprzowa b/k,ogórek kiszony,cebula,sól,pieprz czarny mielony,olej rzepakowy,mąka pszenna.
Sos pieczarkowy 100 g ( MLE,),woda,pieczarki świeże,sól,mąka pszenna,pieprz biały mielony,śmietanka 18%tł.
Kopytka dyniowe  200 g ( GLU,PSZ, JAJ,),dynia,jajka,mąka pszenna,ziemniaczana,woda,sól.
Surówka z kapusty czerwonej b/c 100 g (MLE,),kapusta czerwona,marchew,cebula,sok z cytryny,olej rzepakowy,sól.   
Mizeria 100 g (MLE,),ogórek świeży,sok z cytryny,koper świeży,śmietana 18%tł,sól,pieprz biały mielony.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Sałatka z kuskusemi fasola czerwoną z warzywami w stylu
meksykańskim 150 g ( GLU PSZ, SOJ, może zawierać: RYB, MCK, )
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,

 
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami  50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2360.86 kcal;
  • Białko ogółem: 104.50 g
  • Tłuszcz: 81.32 g; Kw. tł. nasy.:25.06 g; 
  • Węglowodany ogółem: 302.85 g; W tym cukry: 76.12 g;
  • Błonnik pok.: 27.86 g;
  • Sól: 11.19 g;
 

Cały jadłospis od 30 listopad do 09 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK