Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-08-19 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Ser mozzarella kulki 50 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami 300 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,ogórki kwaszone,ziemniaki obrane,mieszanka 3skł paski mrozona,śmietanka,mleko,pieprz czarny mielony,ziele angielskie,liść laurowy.
Naleśniki z serem białym 300 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, ),woda,mleko,mąka pszenna,sól,cukier,jajka,twaróg półtłusty.
Mus truskawkowy b/c 100 g (MLE,),mleko,jogurt naturalny,truskawki mrożone.
Sałatka owocowa 100 g,jabłka,pomarańcze,kiwi,winogrona,sok z cytryny,inulina,cynamon
Dynia parowana z miodem i cynamonem 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Bułeczka pszenna 30g -1 szt ( GLU PSZ,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g- 1 szt
Filet z kurczaka wolno gotowany plastry 80 g
Dip jogurtowy o smaku czosnkowym  20 g ( MLE,)
Serek śmietankowy naturalny 50 g ( MLE,)
Kalarepa 80 g
Rukola 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mini Crispy pieczywo chrupkie orkiszowe ze słonecznikiem sezamem i
siemieniem 30 g -1 szt ( GLU PSZ, MLE, SEZ, może zawierać: ORZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2260.84 kcal;
  • Białko ogółem: 112.31 g;
  • Tłuszcz: 86.14 g; Kw. tł. nasy.39.04 g;
  • Węglowodany ogółem: 261.93 g; W tym cukry: 94.41 g;
  • Błonnik pok.: 26.73 g;
  • Sól: 10.50 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK