Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-08-13 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Pasta z ryby gotowanej (morszczuk) 60 g ( RYB,)
Sałata lodowa z pomidorami i olejem 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z pomidorów 300 ml (SOJ, SEL,),woda,koncentrat pomidorowy,pomidory w puszce,sól,marchew obrana,seler,pietruszka korzeń,przyprawa do zup,mąka ziemniaczana,bazylia suszona,pieprz czarny mielony.
Ser mozzarella 10 g ( MLE,),ser mozzarella.
Gulasz wołowy dieta 200 g,łopatka wołowa,woda,pomidor,marchew obrana,koncentrat pomidorowy,mąka ziemniaczana,olej rzepakowy,cukier,sól,pieprz czarny mielony,ziele angielskie,liść laurowy.
Kluski śląskie 200 g ( JAJ,),ziemniaki obrane,mąka ziemniaczana,jajka,sól.
Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (SEL,),seler obrany,jabłko,sok z cytryny,cukier,olej rzepakowy.
Sałatka z buraczków i jabłka (z olejem) b/c 100 g,buraki obrane,sok z cytryny,jabłko,olej rzepakowy.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłko,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasztet warzywny (marchew i cukinia)  50 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Twarożek z natką pietruszki  60 g ( MLE,)
Pomidorki koktajlowe 100 g
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sok owocowo-warzywny 0,2L kubek-1 szt
Pieczywo chrupkie ekstrudowane-żytnie 20 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2179.54 kcal;
  • Białko ogółem: 92.91 g;
  • Tłuszcz: 62.72 g; Kw. tł. nasy.: 17.05 g; 
  • Węglowodany ogółem: 315.46 g; W tym cukry: 85.98 g;
  • Błonnik pok.: 28.64 g;
  • Sól: 12.77 g
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK