Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2024

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2024-04-26 - Piątek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Serek homo. naturalny 60 g ( MLE,)
Ogórek kiszony 100 g
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny  300 ml ( SOJ,SEL, GLU JĘCZ,),kasza jęczmienna,sól,włoszczyzna 3skł paski mrożona,porcje rosołowe.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej  80 g (RYB,),morszczuk  filet mrożony,przyprawy,zioła,olej rzepakowy.
Sos chrzanowy  100 g ( MLE, S02,),chrzan tarty,śmietana,przyprawy,mąka pszenna.
Ziemniaki gotowane z koperkiem  200 g,ziemniaki,koper świezy,sól.
Surówka z czerwonej kapusty b/c 100 g (MLE, S02,),kapusta czerwona,słonecznik,marchew,kwasek cytrynowy,sól,olej rzepakowy.
Fasolka szparagowa zielona  100g,fasola szparagowa zielona mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4 skł mrozona,cukier,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Ser żółty 50 g (MLE,)
Sałatka z makaronem orzo i ciecierzycą z warzywami w stylu włoskim 150 g (SOJ,)
Rukola 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z borówkami  50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2310.01 kcal;
  • Białko ogółem: 85.35 g;
  • Tłuszcz:77.94 g; Kw. tł. nasy.: 23.97 g;
  • Węglowodany ogółem: 321.46 g; W tym cukry: 82.38 g; 
  • Błonnik pok.: 25.65 g;
  • Sól: 10.69 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK