Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2024

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2024-04-22 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Delikatesowa z kurczaka produkt drobiowy grubo rozdrobniony
parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Serek wiejski ze szczypiorkiem  60 g ( MLE,)
Pomidor 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Żurek z ziemniakami  300 g (SOJ, MLE, GLU ŻYT, może
zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL,GOR,),kiełbasa biała,żur w butelce,boczek wędzony,ziemniaki,włoszczyzna 3skł,paski mrożona,śmietanka,ziele angielskie,liść laurowy,majeranek.
Burger z buraka z serem mozzarella  160 g ( GLU PSZ,JAJ, MLE, GOR,),ser mozzarella,buraki,jaka,przyprawy,mąka kukurydziana,olej rzepakowy.
Sos grzybowy  100 g ( SOJ,MLE,),śmietana,sól,pieprz czarny mielony,pieczarki świeże,grzyby suszone.
Ryż brązowy na sypko  200 g,ryż biały,sól,olej rzepakowy.
Sałata zielona z jogurtem  60 g (MLE,),sałata zielona,jogurt naturalny.
Bukiet warzyw gotowanych  100g,brokuł mrozony,kalafior mrożony,marchew karbowana mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,miesznka mrożona 4 skł,kompotowa,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pasta z groszku zielonego  60 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c  150 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2406.96 kcal;
  • Białko ogółem: 111.34 g;
  • Tłuszcz: 90.74 g; Kw. tł. nasy.: 25.76 g; 
  • Węglowodany ogółem: 291.46 g; W tym cukry: 39.15 g;
  • Błonnik pok.: 42.22 g;
  •  Sól: 12.51 g;
 

Cały jadłospis od 14 kwietnia do 23 kwietnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK