Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2024

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2024-04-21 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Empanadas z kurczakiem  80 g ( GLU PSZ,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Rukola 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Ryżowa staropolska z ziemniakami 300 g (SOJ, SEL,),ryż biały,jajka,mąka pszenna,ziemniaki,porcje rosołowe,sól,włoszczyzna 3skł,paski mrożona,natka pietruszki.
Zapiekanka makaronowa z
wieprzowiną i warzywami  350 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, ),makaron świderki,jajka,włszczyzna 3skł mrożona,kalafior mrożony,brokuł mrożomy,sól,pieprz czarny mielony,łopatka wieprzowa b/k.
Surówka z selera i jabłka  100 g (SEL,),seler korzeń,jabłka,kwasek cytrynowy,cukier,olej rzepakowy.
Bukiet warzyw gotowanych  100 g,brokuł mrożony,cukinia mrożona,marchew,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier,kwasek cytynowy.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Sałatka z tuńczyka i warzyw  150 g ( RYB,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Pomidorki koktajlowe 100 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Pomarańcza 250g -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2220.09 kcal;
  • Białko ogółem: 119.27 g;
  • Tłuszcz: 72.78 g; Kw. tł. nasy.: 19.49 g; 
  • Węglowodany ogółem: 278.99 g; W tym cukry: 81.76 g;
  • Błonnik pok.: 30.72 g;
  •  Sól: 15.19 g;
 

Cały jadłospis od 14 kwietnia do 23 kwietnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK