Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2024

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2024-04-20 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)- 1 szt ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Pasztet warzywny (marchew i cukinia)  60 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Ogórek kiszony z cebulką z olejem 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Serek homo naturalny 150g - 1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z dyni  300 ml ( SOJ,SEL,),dynia mrożona,ziemniaki,włoszczyzna 3skł paski mrożona,porcje rosołowe,kurkuma,sól.
Grzanki pszenne 10 g ( GLU PSZ,),bułka paryska,przyprawy.
Podudzie pieczone paprykowe 120 g,podudzie z kurczaka b/k,papryka słodka,sól,olej rzepakowy.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,ziemniaki,koper świeży,sól.
Sałata lodowa z sosem winegret b/c 50 g (GOR,),sałata lodowa,przyparawy,olej rzepakowy.
Kalafior gotowny  100 g,kalafior mrożony,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4 skł,mrożona,cukier,kwasek cytrynowy.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g- 1 szt
Sałatka z kuskusemi fasola czerwoną z warzywami w stylu
meksykańskim  150 g ( GLU PSZ, SOJ,)
Ser żółty 50 g (MLE,)
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin warzywny z wędliną  75 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2425.58 kcal;
  • Białko ogółem: 108.15 g;
  • Tłuszcz: 119.33 g; Kw. tł. nasy.: 30.17 g; 
  • Węglowodany ogółem: 242.51 g; W tym cukry: 31.17 g;
  • Błonnik pok.: 33.82 g;
  •  Sól: 12.54
 

Cały jadłospis od 14 kwietnia do 23 kwietnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK