Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2024

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2024-04-18 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)- 1 szt ( MLE,)
Pyzdra szynkowa-wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g
Pasta jajeczna z awokado  60 g ( JAJ, MLE, GOR, S02, )
Mix sałat z pomidorkami koktailowymi i nasionami  100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt ( MLE,)


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z buraków  300 g ( SOJ,MLE, SEL,),buraki,ziemniaki,włoszczyzna 3skł paski mrożona,koncentrat barszcz,sól,pieprz czarny mielony,porcje rosołowe.
Groszek zielony blanszowany  20 g,groszek zielony mrożony.

Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami  100 g,udziec b/k,przyprawy.
Sos własny 100 g ( SOJ,,mąka pszenna,sól.
Ziemniaki pieczone w ziołach 200 g,ziemniaki,olej rzepakowy,przyprawy.
Surówka z kapusty włoskiej 100 g,kapusta włoska,marchew,słonecznik łuskany,natka pietruszki,olej rzepakowy,sól.
Brukselka oprószana 100 g,brukselka mrożona,bułka tarta,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,miesznka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,kwasek cytrynowy.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Serek wiejski ze szczypiorkiem  60 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Surówka z selera naciowego i marchwi (dieta)  100 g ( MLE, SEL,)
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sałatka z pęczakiem, soczewicą i pomidorami suszonymi 150 g
(GLU PSZ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2489.17 kcal;
  • Białko ogółem: 103.52 g;
  • Tłuszcz: 86.35 g; Kw. tł. nasy.:20.50 g; 
  • Węglowodany ogółem: 267.72 g; W tym cukry: 60.95 g;
  • Błonnik pok.: 40.44 g; 
  • Sól: 14.05 g;
 

Cały jadłospis od 14 kwietnia do 23 kwietnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK