Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2024

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2024-04-16 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie tatarskim  100 g ( JAJ, MLE, GOR, )
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony
wędzony,parzony,suszony. 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła  20 g
Papryka świeża 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g-1 szt ( MLE,)


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z białych warzyw  300 g (SOJ, SEL,),fasolka szparagowa żółta,włoszczyzna 3skł paski mrożona,ziemniaki,kalafior mrożony,seler korzeń,pietruszka korzeń,sól,przyprawy,ziele angielskie,liść laurowy.
Grzanki pszenne 10 g ( GLU PSZ,).bułka pszenna,zioła,przyprawy.
Karminadel wieprzowy pieczony 100 g (GLU PSZ, JAJ,),łopatka wieprzowa b/k,bułka tarta,jajka,sól,pieprz czarny mielony,olej rzepakowy.
Salsa pomidorowa  100 g,pomidory w puszce,koncentrat pomidorowy,sól,pieprz,papryka czerwona,czosnek,przyprawy.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,ziemniaki,koper świeży,sól.
Surówka z kapusty pekińskiej,
kukurydzą, jabłkiem, papryką czerwoną b/c  100 g ( MLE,),kapusta pekińska,kukurydza konserwowa,jabłko,papryka czrwona świeża,sól,jogurt naturalny,śmietana.
Buraczki po francusku  100 g,buraki,sól,kwasek cytrynowy,czosnek,olej rzepakowy.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,kwasek cytrynowy,cukier,jabłka.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Pasta z fasoli z cebulką  60 g
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mleko Smakowe UHT 1,5% tł 0,2l -1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2496.47kcal;
  • Białko ogółem: 94.51 g;
  • Tłuszcz: 101.09 g; Kw. tł. nasy.: 28.37 g;
  • Węglowodany ogółem: 313.12 g; W tym cukry: 71.22 g;
  • Błonnik pok.: 36.41 g;
  • Sól: 12.97 g;
 

Cały jadłospis od 14 kwietnia do 23 kwietnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK