Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2024

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2024-04-13 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka dębowa łopatka wieprzowa wędzona parzona z dodatkiem wody i
białka wieprzowego 50 g ( SOJ, MLE, SEL, może zawierać: GLU PSZ,JAJ, GOR,)
Pasta twarogowa z pieczoną papryką  60 g ( MLE, GOR, S02,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Roszponka 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Pieczarkowa z ziemniakami  300 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ),pieczarki mrożone,ziemniaki,włoszcyzna 3skł,paski mrożona,sól,pieprz czarny mielony,porcje rosołowe,śmietanka,grzyby suszone,ziele angielskie,liść laurowy.
Klopsik drobiowy  100 g ( GLU,PSZ, JAJ,),łopatka wieprzowa b/k,bułka tarta,jajka,sól,pieprz czarny mielony.
Sos cygański  100 g,ogórek konserwowy,pomidory w puszce,cebula,czosnek,przyprawy,sól,papryka konserwowa,ziele angielskie,liść laurowy,mąka kukurydziana.
Kasza gryczana ciemna  200 g,kasza gryczana,sól,olej rzepakowy.
Surówka z białej kapusty z koperkiem b/c  100 g,kapusta biała,marchew, koper świeży, olej rzepakowy,sól
Brukselka gotowana  100 g,brukselka mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka,kwasek cytrynowy.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Galaretka drobiowa z udźca i cytryna 150 g
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Mix sałat z rzodkiewką i ziarnami słonecznika  100 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Pomarańcza 250g -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1894.04 kcal;
  • Białko ogółem: 90.99 g;
  • Tłuszcz: 67.97 g; Kw. tł. nasy.: 17.45 g;
  • Węglowodany ogółem: 246.36 g; W tym cukry: 55.14 g; 
  • Błonnik pok.: 40.27 g;
  • Sól: 13.17 g;
 

Cały jadłospis od 04 kwietnia do 13 kwietnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK