Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2024

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2024-04-09 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Tuńczyk z cebulką  60 g ( RYB, SOJ,)
Sałata lodowa z pomidorami i olejem  100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z pomidorów z mozzarellą 300 g (SOJ, MLE, SEL,),pomidory,pomidory w puszce,włoszczyzna 3skł,paski mrożona,sól,przyprawy,ser mozzarella,porcje rosołowe,
Kotlet Schabowy panierowany  80 g (GLU PSZ,schab b/k surowy,jajka,bułka tarta,olej rzepakowyt,sól,pieprz czarny mielony.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą  100 g (MLE,),kapusta pekińska,kukurydza konserwowa,jogurt naturalny,śmietana 18%tł,sól,cukier.
Brokuł gotowany w sosie miodowym z sezamem  100 g (MLE, SEZ,),brokuł mrożony,sól,sezam mielony,miód.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,kwasek cytrynowy,cukier,jabłka.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Pasztet drobiowy z kurnej półki 50 g ( GLU PSZ, JAJ, SEL,)
Twarożek z papryką  60 g ( MLE,)
Ogórek kiszony 100 g
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sok owocowo-warzywny 0,2L kubek - 1 szt
Pieczywo chrupkie ekstrudowane-żytnie 20 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, GLU JĘCZ

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1997.49 kcal;
  • Białko ogółem: 87.11 g; 
  • Tłuszcz: 67.26 g; Kw. tł. nasy.: 15.11 g;
  • Węglowodany ogółem: 273.28 g; W tym cukry: 69.79 g; 
  • Błonnik pok.:30.80 g
  • Sól: 10.93 g;
 

Cały jadłospis od 04 kwietnia do 13 kwietnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK