Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2024

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2024-04-06 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 35 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1szt (MLE,)
Jajko gotowane kl M - 1 szt ( JAJ,)
Pasztet warzywny (marchew i cukinia)  60 g (GLU PSZ, JAJ,)
Ogórek kiszony z cebulką z olejem 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Serek homo naturalny 150g - 1 szt (MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z dyni z prażonymi ziarnami 300 g (SOJ, SEL,),dynia mrożona,włoszcyzna 3skł,paski mrożona,porcje rosołowe,kurkuma,sól,śmietanka,słonecznik prażony.
Pyza z farszem szpinakowym z serem  300 g (GLU PSZ, JAJ,MLE,),ziemniaki,jajka,mąka pszenna,ziemniaczana,sól,szpinak rozdrobniony,ser feta,przyprawy,olej rzepakowy.
Surówka z białej kapusty z koperkiem i kukurydzą b/c  100 g,kapusta biała,marchew,koper świeży,sól,kwasek cytrynowy,cukier,kukurydza konserwowa.olej rzepakowy.
Brokuł gotowany  100 g,brokuł mrożony,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,miesznka 4skł kompotowa mrożona,jabłka,kwasek cytrynowy,cukier.

 
Kolacja I

Bułeczka pszenna 30g 1 szt ( GLU,PSZ,)
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1szt
Sałatka z kuskusemi fasola czerwoną z warzywami w stylu meksykańskim 150 g (GLU,PSZ, SOJ,)
Ser żółty 50 g (MLE,)
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sok przecierowy Kubuś 0,3L -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2391.52 kcal;
  • Białko ogółem: 86.36 g;
  • Tłuszcz: 90.78 g; Kw. tł. nasy.: 25.31 g;
  • Węglowodany ogółem: 318.28 g; W tym cukry: 84.43 g;
  • Błonnik pok.: 34.38 g;
  • Sól: 11.30 g;
 

Cały jadłospis od 04 kwietnia do 13 kwietnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK