Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2024

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2024-04-04 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.)- 1 szt ( MLE,)
Pyzdra szynkowa-wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g
Pasta jajeczna z awokado  60 g ( JAJ, MLE, GOR, S02,)
Mix sałat z pomidorkami koktailowymi i nasionami  100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt (MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa krem z buraka z groszkiem zielonym (MLE,GLU) 300 ml,byraki,ziemniaki,włoszczyzna 3skł,paski mrożona,zielony groszek mrożony,sól,koncentrat barszcz,porcje rosołowe.
Udziec z kurczaka wolno gotowany wglazurze miodowej  100 g,udziec z kurczaka, miód,przyprawy.
Ziemniaki pieczone w ziołach  200 g,ziemniaki,sól,przyprawy,olej rzepakowy.
Surówka z pora z jabłkiem 100 g (MLE,),por,jabłko,olej rzepakowy,sól.
Marchewka mini z groszkiem i sezamem  100 g (SEZ,),mini marchewka mrożona,sezam,sól,groszek zielony.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier,kwasek cytrynowy.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Serek wiejski ze szczypiorkiem  60 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Surówka z selera naciowego i marchwi (dieta)  100 g ( MLE, SEL,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Mus- przecier owocowy jabłko-banan-brzoskwinia 100g (tubka) - 1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2611.95 kcal;
  • Białko ogółem: 82.64 g; 
  • Tłuszcz: 95.53 g; Kw. tł. nasy.: 23.05 g;
  • Węglowodany ogółem: 357.33 g; W tym cukry: 100.46 g;
  • Błonnik pok: 36.45 g;
  • Sól: 9.91 g;
 

Cały jadłospis od 04 kwietnia do 13 kwietnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK