Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Październik 2020

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2020-10-01 - Czwartek
  • 2020-10-02 - Piątek
  • 2020-10-03 - Sobota
  • 2020-10-04 - Niedziela
  • 2020-10-05 - Poniedziałek
  • 2020-10-06 - Wtorek
  • 2020-10-07 - Środa
  • 2020-10-08 - Czwartek
  • 2020-10-09 - Piątek
  • 2020-10-10 - Sobota
  • 2020-10-11 - Niedziela
  • 2020-10-12 - Poniedziałek
  • 2020-10-13 - Wtorek
  • 2020-10-14 - Środa
  • 2020-10-15 - Czwartek
  • 2020-10-16 - Piątek
  • 2020-10-17 - Sobota
  • 2020-10-18 - Niedziela
  • 2020-10-19 - Poniedziałek
  • 2020-10-20 - Wtorek
  • 2020-10-21 - Środa
  • 2020-10-22 - Czwartek
  • 2020-10-23 - Piątek
  • 2020-10-24 - Sobota
  • 2020-10-25 - Niedziela
  • 2020-10-26 - Poniedziałek
  • 2020-10-27 - Wtorek
  • 2020-10-28 - Środa
  • 2020-10-29 - Czwartek
  • 2020-10-30 - Piątek
  • 2020-10-31 - Sobota
Menu na dzień: 2024-01-03 - Środa
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
Bułka pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ, )
Chleb Graham 60 g (GLU PSZ, )
Masło extra 82% 15 g ( MLE, )
Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa
wędzona parzona 20 g ( SOJ, )
Serek ziarnisty 150g 1 szt ( MLE, )
Roszponka 20 g
Pomidor 80 g


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z brokuła z grzankami*. 350 ml (GLU PSZ, SEL, ),brokuł mrożony,włoszczyzna 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler),śmietanka,mleko 2%tł,bułka paryska,sól,pieprz czarny mielony.
Ziemniaki 200 g,ziemniaki obrane,sól.
Pieczeń rzymska drobiowa 100 g ( GLU,PSZ, JAJ, ),łopatka wp/k/k/b/s,bułka tarta,paryska,sól,jajka,pieprz czarny mielony,olej rzepakowy.
Sos własny 80 ml (GLU PSZ, SEL, ),mąka pszenna,sól,pieprz.
Fasolka szparagowa z wody* 100 g,fasola szparagowa mrożona,sól.
Surówka wielowarzywna z olejem 100 g (SEL, ),kapusta biała,czerwona,jabłko,seler,pietruszka korzeń,kwasek cytrynowy,sól,cukier,olej rzepakowy,natka pietruszki.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4 skł mrożona,jabłka kompotowe,kwasek cytrynowy,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )
Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g -1 szt
Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem
surowców wieprzowych, z połączonych
kawałków mięsa, parzona 70 g ( SOJ, )
Sałata zielona 5 g
Sałatka jarzynowa 150 g ( JAJ, MLE, SEL,GOR)

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g,
margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt ( GLU,PSZ, MLE)

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2454.32 kcal;
  • Białko: 115.33 g;
  • Tłuszcze: 68.71 g;Kw. tł. nasy.: 24.03 g; 
  • Węglowodany ogółem: 359.64 g; W tym cukry: 55.12 g;
  • Błonnik pokarmowy: 34.05 g; 
  • Sól: 11.73 g;
 

Cały jadłospis od 25 grudnia 2023 do 07 stycznia 2024

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK