Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Wrzesień 2020

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2020-09-01 - Wtorek
  • 2020-09-02 - Środa
  • 2020-09-03 - Czwartek
  • 2020-09-04 - Piątek
  • 2020-09-05 - Sobota
  • 2020-09-06 - Niedziela
  • 2020-09-07 - Poniedziałek
  • 2020-09-08 - Wtorek
  • 2020-09-09 - Środa
  • 2020-09-10 - Czwartek
  • 2020-09-11 - Piątek
  • 2020-09-12 - Sobota
  • 2020-09-13 - Niedziela
  • 2020-09-14 - Poniedziałek
  • 2020-09-15 - Wtorek
  • 2020-09-16 - Środa
  • 2020-09-17 - Czwartek
  • 2020-09-18 - Piątek
  • 2020-09-19 - Sobota
  • 2020-09-20 - Niedziela
  • 2020-09-21 - Poniedziałek
  • 2020-09-22 - Wtorek
  • 2020-09-23 - Środa
  • 2020-09-24 - Czwartek
  • 2020-09-25 - Piątek
  • 2020-09-26 - Sobota
  • 2020-09-27 - Niedziela
  • 2020-09-28 - Poniedziałek
  • 2020-09-29 - Wtorek
  • 2020-09-30 - Środa
Menu na dzień: 2023-11-23 - Czwartek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Serek Almette mini 30g 1 szt (MLE, )

Szynka Konserwowa wieprzowa,produkt blokowy wytworzony z połączonych kawałków mięsa wieprzowego, parzony 40 g (SOJ, )

Roszponka 10 g

Pomidor 90 g

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zz fasolki szparagowej z ziemniakami (MLE,GLU)szparagowmrożona,włoszczczyzna 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler),mleko2%tł,śmietanka,sól,mąka pszenna,natka pietruszki.

Makaron z sosem bolognese z łop wp* 350 g (GLU PSZ, MLE, SEL, ),makaron z pszenicy,łopatka wieprzowab/k/b/s,włoszczyzna 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler),koncentrat pomidorowy,olej rzepakowy,cebula,mąka pszenna,sól,pieprz czarny,bazylia suszona,czosnek granulowany.

Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g,rzodkiew biała,olej rzepakowy,czarnuszka,sól,pieprz.

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g,mieszanka 3skł, (brokuł,kalafior,marchew),sól.

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł,kompotowa mrożona,jabłka, cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Śniadaniowa drobiowa- produkt

drobiowy,parzonyw osłonce niejadalnej 30 g (SOJ, )

Ser wędzony 40 g (MLE, )

Papryka świeża 80 g

Sałata zielona 20 g

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt

GLU PSZ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2605.03 kcal; 
  • Białko: 103.75 g;
  • Tłuszcze: 89.28 g; Kw. tł. nasy.: 28.58 g;
  • Węglowodany ogółem: 351.40 g; W tym cukry: 52.68 g;
  • Błonnik pokarmowy.: 28.20 g;
  • Sól: 8.72 g; 
 

Cały jadłospis od 20 listopad do 26 listopad

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK