Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Czerwiec 2020

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2020-06-01 - Poniedziałek
  • 2020-06-02 - Wtorek
  • 2020-06-03 - Środa
  • 2020-06-04 - Czwartek
  • 2020-06-05 - Piątek
  • 2020-06-06 - Sobota
  • 2020-06-07 - Niedziela
  • 2020-06-08 - Poniedziałek
  • 2020-06-09 - Wtorek
  • 2020-06-10 - Środa
  • 2020-06-11 - Czwartek
  • 2020-06-12 - Piątek
  • 2020-06-13 - Sobota
  • 2020-06-14 - Niedziela
  • 2020-06-15 - Poniedziałek
  • 2020-06-16 - Wtorek
  • 2020-06-17 - Środa
  • 2020-06-18 - Czwartek
  • 2020-06-19 - Piątek
  • 2020-06-20 - Sobota
  • 2020-06-21 - Niedziela
  • 2020-06-22 - Poniedziałek
  • 2020-06-23 - Wtorek
  • 2020-06-24 - Środa
  • 2020-06-25 - Czwartek
  • 2020-06-26 - Piątek
  • 2020-06-27 - Sobota
  • 2020-06-28 - Niedziela
  • 2020-06-29 - Poniedziałek
  • 2020-06-30 - Wtorek
Menu na dzień: 2023-11-21 - Wtorek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Śniadaniowa drobiowa- produkt

drobiowy,parzonyw osłonce niejadalnej 20 g (SOJ, )

Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ, )

Dip jogurtowo-koperkowy 50 g ( MLE, )

Roszponka 10 g

Pomidor 90 g

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE, )


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Jarzynowa z zacierką *-podstawa 350 ml(GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, ),włoszczyzna 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler),makaron nzacierka,groszek zielony mrozony,mleko 2%tł,brokuły mrożone,śmietanka,fasolka szparagowa,sól,pietruszka natka,liść laurowy,ziele angielskie.

Ziemniaki 200 g,ziemniaki obrane,sól.

Filet z kurczaka gotowany 100 g,filet z kurczaka b/s,sól,pieprz

Sos pietruszkowy*80ml(GLU,PSZ,MLE,),śmietanka,pietruszka natka,mąka pszenna,mąka ziemniaczan,sól,pieprz.

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g( GOR, ),kapusta biała,kapusta czerwona,cebula,majonez,sól,pieprz.

Surówka z selera i orzechów 100 g (MLE, ORZ, SEL, GOR, ),seler obrany,orzechy włoskie łuskane,majonez,jogurt naturalny 1,5%tł,sól,pieprz.

Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł mrożona,jabłka kompotowe,kwasek cytrynowy.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml(MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Filet złocisty-produkt drobiowy z dodatkiem surowców wieprzowych z połączonych kawałków mięsa parzony w osłonceniejadalnej 70 g (SOJ, )

Ogórek świeży 80 g

Sałata zielona 20 g

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt ( GLU PSZ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2257.84 kcal; 
  • Białko: 112.70 g; 
  • Tłuszcze: 71.33 g; Kw. tł. nasy.: 24.09 g; 
  • Węglowodany ogółem: 310.03 g; W tym cukry: 46.72 g;
  •  Błonnik pokarmowy: 37.46 g;
  • Sól: 9.89 g; 
 

Cały jadłospis od 20 listopad do 26 listopad

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK