Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2026

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2026-05-01 - Piątek
  • 2026-05-02 - Sobota
  • 2026-05-03 - Niedziela
  • 2026-05-04 - Poniedziałek
  • 2026-05-05 - Wtorek
  • 2026-05-06 - Środa
  • 2026-05-07 - Czwartek
  • 2026-05-08 - Piątek
  • 2026-05-09 - Sobota
  • 2026-05-10 - Niedziela
  • 2026-05-11 - Poniedziałek
  • 2026-05-12 - Wtorek
  • 2026-05-13 - Środa
  • 2026-05-14 - Czwartek
  • 2026-05-15 - Piątek
  • 2026-05-16 - Sobota
  • 2026-05-17 - Niedziela
  • 2026-05-18 - Poniedziałek
  • 2026-05-19 - Wtorek
  • 2026-05-20 - Środa
  • 2026-05-21 - Czwartek
  • 2026-05-22 - Piątek
  • 2026-05-23 - Sobota
  • 2026-05-24 - Niedziela
  • 2026-05-25 - Poniedziałek
  • 2026-05-26 - Wtorek
  • 2026-05-27 - Środa
  • 2026-05-28 - Czwartek
  • 2026-05-29 - Piątek
  • 2026-05-30 - Sobota
  • 2026-05-31 - Niedziela
Menu na dzień: 2025-08-07 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. ( MLE)
Szynkowa dębowa kieł. wp. gr. rozd. wędz. parzo. z dodat.wody w osł. niejad. 50 g
Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki + 60 g ( GLU PSZ, RYB, MLE)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g 1 szt. ( MLE)


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Barszcz czerwony z ziemniakami + 300 g (SOJ, MLE, SEL) buraki obrane, ziemniaki kostka, marchew obrana, seler obrany, pietruszka obrana, pory, koncentrat buraczany 60%, śmietanka 18% tł. UHT, koncentrat soku z buraka w proszku, olej rzepakowy, mąka ziemniaczana, sok z cytryny 100% tłoczony,  naturalny, pietruszka natka.
Udko z kurczaka pieczone + 150 g (SOJ) udko z kurczaka, papryka słodka mielona, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne, sól, koncentrat pomidorowy 28-30 %, olej rzepakowy, skrobia ryżowa, węglany sodu, miód nektarowy wielokwiatowy, sos sojowy ciemny, cukier, ocet jabłkowy.
Puree ziemniaczane + 200 g ( MLE)
Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c + 100 g, marchew obrana, jabłka, pomarańcza, olej rzepakowy, erytrytol E 968, ocet jabłkowy, sok z cytryny 100% tłoczony, naturalny, przyprawy, kwas askorbinowy.
Mizeria + 100 g ( MLE)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. ( MLE)
Twarożek ze szczypiorkiem + 60 g ( MLE)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Rzodkiewka 80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Sałatka z kaszą pęczak, soczewicą i pomidorami suszonymi + 150 g ( MLE, GLU
JĘCZ)

 
Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 2467.62 kcal;
Białko ogółem: 123.51 g; 
Tłuszcz: 91.25 g; Kw. tł. nasy.: 36.52 g; 
Węglowodany ogółem: 293.27 g; W tym cukry: 40.82 g;
Błonnik pok.: 34.77 g; 
Sól: 13.66 g;

 

Cały jadłospis od 06 sierpnia do 15 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK