Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Sierpień 2027

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2027-08-01 - Niedziela
  • 2027-08-02 - Poniedziałek
  • 2027-08-03 - Wtorek
  • 2027-08-04 - Środa
  • 2027-08-05 - Czwartek
  • 2027-08-06 - Piątek
  • 2027-08-07 - Sobota
  • 2027-08-08 - Niedziela
  • 2027-08-09 - Poniedziałek
  • 2027-08-10 - Wtorek
  • 2027-08-11 - Środa
  • 2027-08-12 - Czwartek
  • 2027-08-13 - Piątek
  • 2027-08-14 - Sobota
  • 2027-08-15 - Niedziela
  • 2027-08-16 - Poniedziałek
  • 2027-08-17 - Wtorek
  • 2027-08-18 - Środa
  • 2027-08-19 - Czwartek
  • 2027-08-20 - Piątek
  • 2027-08-21 - Sobota
  • 2027-08-22 - Niedziela
  • 2027-08-23 - Poniedziałek
  • 2027-08-24 - Wtorek
  • 2027-08-25 - Środa
  • 2027-08-26 - Czwartek
  • 2027-08-27 - Piątek
  • 2027-08-28 - Sobota
  • 2027-08-29 - Niedziela
  • 2027-08-30 - Poniedziałek
  • 2027-08-31 - Wtorek
Menu na dzień: 2025-08-05 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Pieczona owsianka jabłkowa 50 g ( JAJ, MLE, GLU OW)
Masło porcjowane 15 g (82% tł.) - 1 szt. ( MLE)
Jajko w sosie tatarskim 100 g ( JAJ, MLE, GOR)
Kabanos dr.-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony, parzony, suszony 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g
Ogórek kwaszony małosolny 80 g ( GOR)
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Jogurt naturalny 100 g -1 szt. (MLE)


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny 300 ml ( SOJ, SEL,GLU JĘCZ), woda,włoszczyzna 3 skł. paski mrożona, kasza jęczmienna drobna, sól, natka pietruszki, olej rzeapkowy.
Gulasz curry z kurczaka z warzywami 200 g (GLU PSZ), woda, udziec z kurczaka b/s/k/k, marchew mini  mrożona, papryka czerwona, kalafior mrożony, fasolka szparagowa cięta zielona, olej rzepakowy, przyprawy, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, sok z cytryny, soda, cukier.
Kluski śląskie 200 g ( JAJ), woda, ziemniaki, mąka pszenna, ziemniaczana, jajka, sól.
Marchew mini gotowana 100 g, woda, marchew mini mrożona, sól.
Surówka z selera z rodzynkami 100 g (MLE, SEL), seler korzeń, rodzynki, sok z cytryny, sól, jogurt naturalny, śmietana 18% tł.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml, woda, mieszanka 4 skł. kompotowa mrożona, jabłka, cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15 g (82% tł.)- 1 szt. ( MLE)
Pasztet z fasoli  50 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, GLU OW)
Indyk z pasieki produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony w osłonce niejdalnej 50 g
Pomidorki koktajlowe 90 g
Roszponka 10 g
Kakao z mlekiem z/c 250 ml (MLE)

 
Kolacja II

Mleko Smakowe UHT 1,5% tł. 0,2l -1 szt. ( MLE)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2577.17 kcal;
  • Białko ogółem: 103.65 g;
  • Tłuszcz: 103.84 g; Kw. tł.nasy.: 39.03 g;
  • Węglowodany ogółem: 318.15 g; W tym cukry: 69.50 g;
  • Błonnik pok.: 36.46 g;
  • Sól: 13.91 g; 
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK