Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Styczeń 2027

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2027-01-01 - Piątek
  • 2027-01-02 - Sobota
  • 2027-01-03 - Niedziela
  • 2027-01-04 - Poniedziałek
  • 2027-01-05 - Wtorek
  • 2027-01-06 - Środa
  • 2027-01-07 - Czwartek
  • 2027-01-08 - Piątek
  • 2027-01-09 - Sobota
  • 2027-01-10 - Niedziela
  • 2027-01-11 - Poniedziałek
  • 2027-01-12 - Wtorek
  • 2027-01-13 - Środa
  • 2027-01-14 - Czwartek
  • 2027-01-15 - Piątek
  • 2027-01-16 - Sobota
  • 2027-01-17 - Niedziela
  • 2027-01-18 - Poniedziałek
  • 2027-01-19 - Wtorek
  • 2027-01-20 - Środa
  • 2027-01-21 - Czwartek
  • 2027-01-22 - Piątek
  • 2027-01-23 - Sobota
  • 2027-01-24 - Niedziela
  • 2027-01-25 - Poniedziałek
  • 2027-01-26 - Wtorek
  • 2027-01-27 - Środa
  • 2027-01-28 - Czwartek
  • 2027-01-29 - Piątek
  • 2027-01-30 - Sobota
  • 2027-01-31 - Niedziela
Menu na dzień: 2025-08-04 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt. ( MLE)
Ser żółty 50 g (MLE)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa, szynka
wędzona, parzona 50 g
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Kapuśniak z kapusty białej 300 ml ( GLU PSZ, SEL, GOR), woda, włoszczyzna 3 skł. paski mrożona, kapusta biała, kapusta kiszona, kiełbasda zwyczajna, boczek wędzony, sól, pieperz czarny mielony, kminek, olej rzepakowy, natka pietruszki.
Krokiety ziemniaczane z mozzarellą 300 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, GLU ŻYT, GLU OW, GLU JĘCZ), ziemniaki, bułka tarta, jajka, olej rzeapkowy, ser mozzarella, panier paprykowy, mąka pszenna, woda, cebula, mąka ziemniaczana, przyprawy, natka pietruszki.
Dip jogurtowo-ziołowy 100 g ( MLE), jogurt naturalny gesty 3%tł, olej rzepakowy, przyprawy, pietruszka natka.
Fasolka szparagowa zielona 100 g, woda,fasolka szparagowa cięta żołta mrożona, sól.
Surówka z marchwi z olejem b/c 100 g, marchew korzeń, olej rzepakowy, sok z cytryny, sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml, woda, mieszanka 4 skł. kompotowa mrożona, jabłka.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Bułeczka pszenna 30g -1 szt (GLU PSZ)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE)
Filet z kurczaka wolno gotowany plastry 80 g
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE)
Sałatka z kuskusemi fasola czerwoną z warzywami w stylu
meksykańskim + 100 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: RYB, MCK)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Melon 150 g

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 3025.37 kcal;
  • Białko ogółem: 131.70 g;
  • Tłuszcz: 118.67 g; Kw. tł. nasy.: 46.76 g;
  • Węglowodany ogółem: 368.67 g; W tym cukry: 78.08 g;
  • Błonnik pok.: 33.47 g;
  • Sól: 12.69 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK