Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2027

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2027-05-01 - Sobota
  • 2027-05-02 - Niedziela
  • 2027-05-03 - Poniedziałek
  • 2027-05-04 - Wtorek
  • 2027-05-05 - Środa
  • 2027-05-06 - Czwartek
  • 2027-05-07 - Piątek
  • 2027-05-08 - Sobota
  • 2027-05-09 - Niedziela
  • 2027-05-10 - Poniedziałek
  • 2027-05-11 - Wtorek
  • 2027-05-12 - Środa
  • 2027-05-13 - Czwartek
  • 2027-05-14 - Piątek
  • 2027-05-15 - Sobota
  • 2027-05-16 - Niedziela
  • 2027-05-17 - Poniedziałek
  • 2027-05-18 - Wtorek
  • 2027-05-19 - Środa
  • 2027-05-20 - Czwartek
  • 2027-05-21 - Piątek
  • 2027-05-22 - Sobota
  • 2027-05-23 - Niedziela
  • 2027-05-24 - Poniedziałek
  • 2027-05-25 - Wtorek
  • 2027-05-26 - Środa
  • 2027-05-27 - Czwartek
  • 2027-05-28 - Piątek
  • 2027-05-29 - Sobota
  • 2027-05-30 - Niedziela
  • 2027-05-31 - Poniedziałek
Menu na dzień: 2025-06-23 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Ser mozzarella kulki 50 g ( MLE,)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,fasolka szparagowa cięta mrożona,groszek zielony mrożony,kalafior mrożony,brokuł mrożony,śmietanka UHT18%tł,sól,pieprz czarny mielony,natka pietruszki.
Szynka pieczona w plastrach 80 g,szynka b/k/b/s,sól,pieprz czarny mielony,olej rzepakowy,imbir,papryka słodka mielona,sól.
Sos pieczeniowy 100 g ( GLU,PSZ, SOJ, MLE,),woda,cebula,marchew,olej rzepakowy,pietruszka natka,masło 82%tł,sos sojowy,mąka ziemniaczana,kukurydziana,sok z cytryny,czosnek,cukier,pieprz czarny mielony,gałka muszkatołowa,liśc laurowy.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Sałata lodowa z jogurtem 60 g (MLE,),sałata lodowa,jogurt naturalny.
Fasolka szparagowa żółta 100 g,woda,sól,fasolka szapragowa cięta żółta mrożona.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Kalarepa 80 g
Mix sałat 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ )

 
Kolacja II

Sałatka z kuskusemi fasola czerwoną z warzywami w stylu meksykańskim 150 g ( GLU PSZ, SOJ, może zawierać: RYB, MCK, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2127.96 kcal;
  • Białko ogółem: 90.77 g;
  • Tłuszcz: 90.25 g; Kw. tł. nasy.:30.98 g;
  • Węglowodany ogółem: 252.72 g; W tym cukry: 74.20 g;
  • Błonnik pok.: 38.43 g;
  • Sól: 11.95 g
 

Cały jadłospis od 17 czerwca do 26 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK