Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2026

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2026-03-01 - Niedziela
  • 2026-03-02 - Poniedziałek
  • 2026-03-03 - Wtorek
  • 2026-03-04 - Środa
  • 2026-03-05 - Czwartek
  • 2026-03-06 - Piątek
  • 2026-03-07 - Sobota
  • 2026-03-08 - Niedziela
  • 2026-03-09 - Poniedziałek
  • 2026-03-10 - Wtorek
  • 2026-03-11 - Środa
  • 2026-03-12 - Czwartek
  • 2026-03-13 - Piątek
  • 2026-03-14 - Sobota
  • 2026-03-15 - Niedziela
  • 2026-03-16 - Poniedziałek
  • 2026-03-17 - Wtorek
  • 2026-03-18 - Środa
  • 2026-03-19 - Czwartek
  • 2026-03-20 - Piątek
  • 2026-03-21 - Sobota
  • 2026-03-22 - Niedziela
  • 2026-03-23 - Poniedziałek
  • 2026-03-24 - Wtorek
  • 2026-03-25 - Środa
  • 2026-03-26 - Czwartek
  • 2026-03-27 - Piątek
  • 2026-03-28 - Sobota
  • 2026-03-29 - Niedziela
  • 2026-03-30 - Poniedziałek
  • 2026-03-31 - Wtorek
Menu na dzień: 2024-12-11 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Muffin warzywny z wędliną 75 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Pasta z twarogu i suszonych pomidorów 60 g ( MLE,)
Rzodkiewka 80 g
Mix sałat 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,ogórki kiszone,ziemniaki,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,śmietana 18%tł,sól,pieprz czarny mielony,ziele angielskie,liść laurowy,natka pietruszki.
Gulasz wieprzowy z warzywami  200 g (GLU PSZ, SEL,),woda,łopatka wp/b/k,marchew,seler,piertuszka korzeń,brokuły mrożone,olej rzepakowy,mąka ziemniaczana,mąka pszenna,sok z cytryny,imbir mielony,natka pietruszki,cukier,sól.
Ryż brązowy 200 g,woda,ryż brązowy,olej rzepakowy.
Surówka Colesław  100 g ( JAJ, MLE,GOR, S02,),kapusta biała,marchew,sok z cytryny,chrzan tarty,sól,jogurt naturalny
Szpinak baby z dressingiem  60 g,szpinak liście,olej rzepakowy,sok z cytryny,sól,zioła prowalsalskie,bazylia suszona.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z kurczakiem i warzywami  150 g ( GLU PSZ,)
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Mandarynka -1 szt
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2275.46 kcal;
  • Białko ogółem: 97.38 g;
  • Tłuszcz: 93.66 g; Kw. tł.nasy.: 22.23 g;
  • Węglowodany ogółem: 268.26 g; W tym cukry: 41.12 g;
  • Błonnik pok.: 39.71 g;
  • Sól: 12.35 g;
 

Cały jadłospis od 10 grudnia do 19 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK