Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2026

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2026-05-01 - Piątek
  • 2026-05-02 - Sobota
  • 2026-05-03 - Niedziela
  • 2026-05-04 - Poniedziałek
  • 2026-05-05 - Wtorek
  • 2026-05-06 - Środa
  • 2026-05-07 - Czwartek
  • 2026-05-08 - Piątek
  • 2026-05-09 - Sobota
  • 2026-05-10 - Niedziela
  • 2026-05-11 - Poniedziałek
  • 2026-05-12 - Wtorek
  • 2026-05-13 - Środa
  • 2026-05-14 - Czwartek
  • 2026-05-15 - Piątek
  • 2026-05-16 - Sobota
  • 2026-05-17 - Niedziela
  • 2026-05-18 - Poniedziałek
  • 2026-05-19 - Wtorek
  • 2026-05-20 - Środa
  • 2026-05-21 - Czwartek
  • 2026-05-22 - Piątek
  • 2026-05-23 - Sobota
  • 2026-05-24 - Niedziela
  • 2026-05-25 - Poniedziałek
  • 2026-05-26 - Wtorek
  • 2026-05-27 - Środa
  • 2026-05-28 - Czwartek
  • 2026-05-29 - Piątek
  • 2026-05-30 - Sobota
  • 2026-05-31 - Niedziela
Menu na dzień: 2024-12-10 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym + 100 g ( JAJ, MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g
Pomidor 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g -1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Barszcz czerwony z ziemniakami  300 ml (SOJ, MLE, ,SEL,)włoszczyzna 3skł paski mrożona,woda,buraki,ziemniaki,koncentrat barszcz,sól,pieprz czarny mielony,majeranek,śmietanka 18%tł.
Polędwiczka z kurczaka na parze  80 g,polędwica z kurczaka b/s,sól.
Sos koperkowy dieta 100 g ( MLE, SEL,),koper zielony,sól,skrobia ziemniaczana,cukinia,skrobia kukurydziana,pieprz ziołowy,tymianek,seler.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper zielony.
Marchew z groszkiem 100 g,woda,marchew z groszkiem mrożona,sól.
Brokuł gotowany 100 g,woda,brokuł mrożony,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kopmpotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Szynka Delikatesowa z kurczaka produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony w
osłonce niejadalnej 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja II

Mleko Smakowe UHT 1,5% tł 0,2l - 1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1922.55 kcal;
  • Białko ogółem: 100.91 g;
  • Tłuszcz: 51.80 g; Kw. tł.nasy.: 21.29 g;
  • Węglowodany ogółem: 273.87 g; W tym cukry: 61.16 g;
  • Błonnik pok.: 25.27 g;
  • Sól: 13.96 g;
 

Cały jadłospis od 10 grudnia do 19 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK