Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Październik 2028

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2028-10-01 - Niedziela
  • 2028-10-02 - Poniedziałek
  • 2028-10-03 - Wtorek
  • 2028-10-04 - Środa
  • 2028-10-05 - Czwartek
  • 2028-10-06 - Piątek
  • 2028-10-07 - Sobota
  • 2028-10-08 - Niedziela
  • 2028-10-09 - Poniedziałek
  • 2028-10-10 - Wtorek
  • 2028-10-11 - Środa
  • 2028-10-12 - Czwartek
  • 2028-10-13 - Piątek
  • 2028-10-14 - Sobota
  • 2028-10-15 - Niedziela
  • 2028-10-16 - Poniedziałek
  • 2028-10-17 - Wtorek
  • 2028-10-18 - Środa
  • 2028-10-19 - Czwartek
  • 2028-10-20 - Piątek
  • 2028-10-21 - Sobota
  • 2028-10-22 - Niedziela
  • 2028-10-23 - Poniedziałek
  • 2028-10-24 - Wtorek
  • 2028-10-25 - Środa
  • 2028-10-26 - Czwartek
  • 2028-10-27 - Piątek
  • 2028-10-28 - Sobota
  • 2028-10-29 - Niedziela
  • 2028-10-30 - Poniedziałek
  • 2028-10-31 - Wtorek
Menu na dzień: 2024-11-23 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka dębowa łopatka wieprzowa wędzona parzona z dodatkiem wody
i białka wieprzowego 50 g ( SOJ, MLE, SEL, może zawierać: GLU
PSZ, JAJ, GOR,)
Pasta twarogowa z pieczoną papryką 60 g ( MLE, GOR, S02,)
Mix sałat z sosem winegret b/c 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa fasolowa z kiełbasą 300 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR, ),woda,fasolka sucha jaś,włoszczyzna 3skł paski mrożona,sól,pieprz czarny mielony,kiełbasa zwyczajana,majeranek,przyprawa w płynie,ziemniaki.
Filet z kurczaka pieczony w ziołach 80 g,filet z kurczaka b/s,olej rzepakowy,sól,pieprz biały mielony,bazylia suszona.
Sos jarzynowy 100 g ( MLE,),woda,włoszczyzna 3skł paski mrożona,natka pietruszki,sól,skrobia ziemniaczana.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Sałatka z selera naciowego i kopru włoskiego z jabłkiem- dieta  100 g (MLE, SEL,),seler naciowy,koper włoski,jabłka,sok z cytryny,sól,olej rzepakowy.
Bukiet warzyw gotowanych  100 g,woda,brokuł mrożony,kalafior mrożony,marchew mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Galaretka z udźca kurczaka z cytryną 150 g
Kiełbasa Krakowska drobiowa grubo rozdrobniona, wędzona parzona 50 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, GOR, )
Sałatka z ryżu brązowego i brokułów 100 g ( JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Jabłko - 1 szt 

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2174.69 kcal;
  • Białko ogółem: 98.01 g;
  • Tłuszcz: 84.45 g; Kw. tł. nasy.:21.17 g; 
  • Węglowodany ogółem: 270.96 g; W tym cukry: 50.11 g;
  • Błonnik pok.: 40.97 g;
  • Sól: 12.53
 

Cały jadłospis od 20 listopad do 29 listopad

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK