Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2026

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2026-03-01 - Niedziela
  • 2026-03-02 - Poniedziałek
  • 2026-03-03 - Wtorek
  • 2026-03-04 - Środa
  • 2026-03-05 - Czwartek
  • 2026-03-06 - Piątek
  • 2026-03-07 - Sobota
  • 2026-03-08 - Niedziela
  • 2026-03-09 - Poniedziałek
  • 2026-03-10 - Wtorek
  • 2026-03-11 - Środa
  • 2026-03-12 - Czwartek
  • 2026-03-13 - Piątek
  • 2026-03-14 - Sobota
  • 2026-03-15 - Niedziela
  • 2026-03-16 - Poniedziałek
  • 2026-03-17 - Wtorek
  • 2026-03-18 - Środa
  • 2026-03-19 - Czwartek
  • 2026-03-20 - Piątek
  • 2026-03-21 - Sobota
  • 2026-03-22 - Niedziela
  • 2026-03-23 - Poniedziałek
  • 2026-03-24 - Wtorek
  • 2026-03-25 - Środa
  • 2026-03-26 - Czwartek
  • 2026-03-27 - Piątek
  • 2026-03-28 - Sobota
  • 2026-03-29 - Niedziela
  • 2026-03-30 - Poniedziałek
  • 2026-03-31 - Wtorek
Menu na dzień: 2024-11-22 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g. -1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Porzeczkowy twarożek 60 g ( MLE,)
Mandarynka -1 szt
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ryżowa z ziemniakami  300 g (SOJ, SEL,),woda,włoszczyzna 3skł paski mrożona,ziemniaki,ryż biały,sól,przyprawa w płynie,natka pietruszki.
Naleśniki z farszem z kurczaka i pieczarek  300 g (GLU PSZ,JAJ, SOJ, MLE,),woda,jajka,sól,mleko 2%tł,mąka pszenna,pierś z kurczaka b/s,pieprz mielony czarny,ser mozzarella tarty,pieczarki świeże,cebula,olej rzepakowy.
Mix sałat z sosem winegret b/c 60 g,mix sałat,olej rzepakowy,sól,sok z cytryny,kwas askorbinowy,jabłkowy.
Surówka z selera i marchwi (z olejem) b/c  100 g ( SEL,)seler korzeń,marchew,olej rzepakowy,natka pietruszki,sok z cytryny,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Sałatka jarzynowa z jajkiem 150 g ( JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)

 
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami 50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2480.58 kcal;
  • Białko ogółem: 106.57 g;
  • Tłuszcz: 106.64 g; Kw. tł. nasy.:23.69 g; 
  • Węglowodany ogółem: 274.88 g; W tym cukry: 68.92 g;
  • Błonnik pok.: 25.54 g;
  • Sól: 10.72
 

Cały jadłospis od 20 listopad do 29 listopad

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK