Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2020

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2020-03-01 - Niedziela
  • 2020-03-02 - Poniedziałek
  • 2020-03-03 - Wtorek
  • 2020-03-04 - Środa
  • 2020-03-05 - Czwartek
  • 2020-03-06 - Piątek
  • 2020-03-07 - Sobota
  • 2020-03-08 - Niedziela
  • 2020-03-09 - Poniedziałek
  • 2020-03-10 - Wtorek
  • 2020-03-11 - Środa
  • 2020-03-12 - Czwartek
  • 2020-03-13 - Piątek
  • 2020-03-14 - Sobota
  • 2020-03-15 - Niedziela
  • 2020-03-16 - Poniedziałek
  • 2020-03-17 - Wtorek
  • 2020-03-18 - Środa
  • 2020-03-19 - Czwartek
  • 2020-03-20 - Piątek
  • 2020-03-21 - Sobota
  • 2020-03-22 - Niedziela
  • 2020-03-23 - Poniedziałek
  • 2020-03-24 - Wtorek
  • 2020-03-25 - Środa
  • 2020-03-26 - Czwartek
  • 2020-03-27 - Piątek
  • 2020-03-28 - Sobota
  • 2020-03-29 - Niedziela
  • 2020-03-30 - Poniedziałek
  • 2020-03-31 - Wtorek
Menu na dzień: 2024-10-22 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki 60 g ( GLU PSZ, RYB, MLE, )
Sałata lodowa z pomidorami i olejem  100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,pasta pomidorowa,koncentrat pomidorowy,przyprawa w płynie,sól,pieprz czarny mielony,makaron nitki cienki,śmietanka,natka pietruszki
Roladka wieprzowa z warzywami, pieczona 100 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, ),łopatka wp/b/k,marchew,pietruszka korzeń,natka pietruszki,bułka tarta,jajka,olej rzepakowy,sól,pieprz czarny mielony.
Sos własny 100 g ( GLU PSZ, SOJ,),woda,skrobia ziemniaczana,olej rzepakowy,sok z cytryny,gałka muszkatołowa,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (SEL,),seler korzeń,jabłka,olej rzepakowy,sok z cytryny,natka pietruszki.
Brukselka gotowana 100 g,woda,sól,brukselka mrożona.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasztet wieprzowy z żurawiną 50 g ( GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, )
Twarożek z kolorową papryką 60 g ( MLE,)
Ogórek kiszony 100 g
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja II

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l -1 szt
Pieczywo chrupkie ekstrudowane-żytnie 20 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2133.11 kcal;
  • Białko ogółem: 95.27 g;
  • Tłuszcz: 80.14 g; Kw. tł. nasy.: 27.40 g;
  • Węglowodany ogółem: 264.37 g; W tym cukry: 36.28 g;
  • Błonnik pok.: 39.79 g;
  • Sól: 12.43 g;
 

Cały jadłospis od 21 październik do 30 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK