Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2026

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2026-03-01 - Niedziela
  • 2026-03-02 - Poniedziałek
  • 2026-03-03 - Wtorek
  • 2026-03-04 - Środa
  • 2026-03-05 - Czwartek
  • 2026-03-06 - Piątek
  • 2026-03-07 - Sobota
  • 2026-03-08 - Niedziela
  • 2026-03-09 - Poniedziałek
  • 2026-03-10 - Wtorek
  • 2026-03-11 - Środa
  • 2026-03-12 - Czwartek
  • 2026-03-13 - Piątek
  • 2026-03-14 - Sobota
  • 2026-03-15 - Niedziela
  • 2026-03-16 - Poniedziałek
  • 2026-03-17 - Wtorek
  • 2026-03-18 - Środa
  • 2026-03-19 - Czwartek
  • 2026-03-20 - Piątek
  • 2026-03-21 - Sobota
  • 2026-03-22 - Niedziela
  • 2026-03-23 - Poniedziałek
  • 2026-03-24 - Wtorek
  • 2026-03-25 - Środa
  • 2026-03-26 - Czwartek
  • 2026-03-27 - Piątek
  • 2026-03-28 - Sobota
  • 2026-03-29 - Niedziela
  • 2026-03-30 - Poniedziałek
  • 2026-03-31 - Wtorek
Menu na dzień: 2024-10-21 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Indyk pieczony z Bobrownik produkt blokowy drobiowo wpieprzowy średnio
rozdrobniony,pieczony 50 g
Serek wiejski ziarnisty 50 g ( MLE,)
Pomidor 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa kalafiorowa z ziemniakami 300 g (SOJ, MLE, SEL,),woda,kalafior mrożony,ziemniaki,włoszczyzna 3skł paski mrożona,śmietanka 18%tł,przyprawa w płynie,sól,pieprz czarny mielony.
Karkówka pieczona 80 g ( GOR,),karkówka wieprzowa,olej rzepakowy,cebula suszona,soda,czosnek,papryka słodka mielona,oregano suszone,pieprz czarny mielony,kminek mielony,czosnek granulowany,sól.
Sos pieczeniowy 100 g ( GLU PSZ, SOJ,MLE,),woda,cebula obrana,śmietanka,sos sojowy,sok z cytryny,cukier,czosnek granulowany,ziele angielskie,liśc laurowy,sól.
Kluski śląskie 200 g ( JAJ,),woda,skrobia ziemniaczana,ziemniaki,jajka,maka pszenna,sól.
Sałata zielona z olejem  60 g,sałata maslowa,olej rzepakowy,sok z cytryny,pieprz biały mielony,sól.
Dynia pieczona 100 g,dynia mrożona,sól,olej rzepakowy.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka kompotowa 4 skł mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pasta z groszku zielonego 60 g
Rzodkiewka szatkowana z jogurtem i szczypiorkiem 100 g ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c 150 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2267.16 kcal;
  • Białko ogółem: 104.93 g;
  • Tłuszcz: 82.06 g; Kw. tł.nasy.: 26.61 g; 
  • Węglowodany ogółem: 289.75 g; W tym cukry: 64.29 g;
  • Błonnik pok.: 37.17 g;
  • Sól: 11.85 g;
 

Cały jadłospis od 21 październik do 30 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK