Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Styczeń 2030

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2030-01-01 - Wtorek
  • 2030-01-02 - Środa
  • 2030-01-03 - Czwartek
  • 2030-01-04 - Piątek
  • 2030-01-05 - Sobota
  • 2030-01-06 - Niedziela
  • 2030-01-07 - Poniedziałek
  • 2030-01-08 - Wtorek
  • 2030-01-09 - Środa
  • 2030-01-10 - Czwartek
  • 2030-01-11 - Piątek
  • 2030-01-12 - Sobota
  • 2030-01-13 - Niedziela
  • 2030-01-14 - Poniedziałek
  • 2030-01-15 - Wtorek
  • 2030-01-16 - Środa
  • 2030-01-17 - Czwartek
  • 2030-01-18 - Piątek
  • 2030-01-19 - Sobota
  • 2030-01-20 - Niedziela
  • 2030-01-21 - Poniedziałek
  • 2030-01-22 - Wtorek
  • 2030-01-23 - Środa
  • 2030-01-24 - Czwartek
  • 2030-01-25 - Piątek
  • 2030-01-26 - Sobota
  • 2030-01-27 - Niedziela
  • 2030-01-28 - Poniedziałek
  • 2030-01-29 - Wtorek
  • 2030-01-30 - Środa
  • 2030-01-31 - Czwartek
Menu na dzień: 2024-10-10 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Hummus 60 g (SOJ,)
Pomidor 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g-1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szpinakowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, SEL,),woda,szpinak rozdrobniony mrożony,mieszanka 3skł paski mrożona,ziemniaki,sól,pieprz czarny mielony,przyprawa w płynie.
Kotlet z kurczaka nadziewany serem  100 g (GLU PSZ, JAJ,MLE, GLU ŻYT, GLU OW,GLU,JĘCZ,),filet z kurczaka b/k,sól,pieprz czarny mielony,ser żółty twardy,jajka,bułka tarta,olej rzepakowy.
Ziemniaki łódeczki pieczone w ziołach 200 g,ziemniaki,olej rzepakowy,sól,pieprz czarny mielony,papryka słodka mielona,majeranek,zioła prowalsalskie.
Surówka z pora z koperkiem 100 g,por,koper świeży,olej rzepakowy,sok z cytryny.
Kalafior gotowany 100 g,woda,kalafior mrożony,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Wegetariańskie stripsy a'la kurczak 80 g ( GLU PSZ, SOJ,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Dip jogurtowy o smaku czosnkowym 10 g ( MLE,)
Sałatka wiosenna z dressingiem100 g ( SOJ,)
Roszponka 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym 200 g ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2351.89 kcal;
  • Białko ogółem: 114.99 g
  • Tłuszcz: 84.87 g; Kw. tł. nasy.:19.02 g; 
  • Węglowodany ogółem:292.25 g; W tym cukry: 39.44 g;
  • Błonnik pok.: 45.39 g;
  • Sól: 12.56 g
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK