Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2026

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2026-04-01 - Środa
  • 2026-04-02 - Czwartek
  • 2026-04-03 - Piątek
  • 2026-04-04 - Sobota
  • 2026-04-05 - Niedziela
  • 2026-04-06 - Poniedziałek
  • 2026-04-07 - Wtorek
  • 2026-04-08 - Środa
  • 2026-04-09 - Czwartek
  • 2026-04-10 - Piątek
  • 2026-04-11 - Sobota
  • 2026-04-12 - Niedziela
  • 2026-04-13 - Poniedziałek
  • 2026-04-14 - Wtorek
  • 2026-04-15 - Środa
  • 2026-04-16 - Czwartek
  • 2026-04-17 - Piątek
  • 2026-04-18 - Sobota
  • 2026-04-19 - Niedziela
  • 2026-04-20 - Poniedziałek
  • 2026-04-21 - Wtorek
  • 2026-04-22 - Środa
  • 2026-04-23 - Czwartek
  • 2026-04-24 - Piątek
  • 2026-04-25 - Sobota
  • 2026-04-26 - Niedziela
  • 2026-04-27 - Poniedziałek
  • 2026-04-28 - Wtorek
  • 2026-04-29 - Środa
  • 2026-04-30 - Czwartek
Menu na dzień: 2024-09-25 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Frittata ze szpinakiem i wędliną (dieta) 100 g ( JAJ, SOJ, MLE,)
Dip jogurtowy naturalny 100 g ( MLE,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa wielowarzywna z zacierką 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE,SEL,),woda,mieszanka 3skł paski mrożona,makaron zacierka,kalafior mrożony,brokuł mrożony,fasolka szparagowa zielona mrożona,groszek zielony mrożony,przyprawa w płynie,sól,pieprz czarny mielony,natka pietruszki.
Filet z kurczaka pieczony w słodkiej papryce 80 g,filet z kurczaka b/s,olej rzepakowy,papryka słodka mielona,sól,pieprz biały mielony.
Sos brokułowy- dieta 100 g (MLE,),woda,brokuły mrożone,skrobia ziemniaczana,śmietanka 18%tł,sól,pieprz biały mielony.
Ryż brązowy 200 g,woda,sól,ryż brązowy,olej rzepakowy.
Surówka z marchwi i selera 100 g (MLE, SEL,),marchew korzeń,seler korzeń,natka pietruszki,olej rzepakowy,sok z cytryny,sól.
Sałatka wiosenna z dressingiem 100 g (SOJ,),papryka czerwona,ogórek świeży,kiełki warzywne,świeże,rukola,cebula,pestki dyni,sałoata maslowa zielona,szczypiorek,sok jabłkowy,woda,olej rzepakowy,sok z cytryny,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jablka.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g- 1 szt
Ser mozzarella kulki 50 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Ogórek świeży 80 g
Rukola 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Napój owsiany bez cukru 0,33l -1 szt ( GLU OW, może zawierać: SOJ, ORZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1921.43 kcal;
  • Białko ogółem: 91.51 g;
  • Tłuszcz: 61.96 g; Kw. tł. nasy.: 22.43 g; 
  • Węglowodany ogółem: 256.09 g; W tym cukry: 71.20 g;
  • Błonnik pok.: 25.11 g;
  • Sól: 12.27 g;
 

Cały jadłospis od 21 września do 30 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK