Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2022

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2022-03-01 - Wtorek
  • 2022-03-02 - Środa
  • 2022-03-03 - Czwartek
  • 2022-03-04 - Piątek
  • 2022-03-05 - Sobota
  • 2022-03-06 - Niedziela
  • 2022-03-07 - Poniedziałek
  • 2022-03-08 - Wtorek
  • 2022-03-09 - Środa
  • 2022-03-10 - Czwartek
  • 2022-03-11 - Piątek
  • 2022-03-12 - Sobota
  • 2022-03-13 - Niedziela
  • 2022-03-14 - Poniedziałek
  • 2022-03-15 - Wtorek
  • 2022-03-16 - Środa
  • 2022-03-17 - Czwartek
  • 2022-03-18 - Piątek
  • 2022-03-19 - Sobota
  • 2022-03-20 - Niedziela
  • 2022-03-21 - Poniedziałek
  • 2022-03-22 - Wtorek
  • 2022-03-23 - Środa
  • 2022-03-24 - Czwartek
  • 2022-03-25 - Piątek
  • 2022-03-26 - Sobota
  • 2022-03-27 - Niedziela
  • 2022-03-28 - Poniedziałek
  • 2022-03-29 - Wtorek
  • 2022-03-30 - Środa
  • 2022-03-31 - Czwartek
Menu na dzień: 2024-09-20 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g -1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g ( MLE,)
Dżem 25 g -1 szt
Miód (25g) -1 szt
Arbuz 150 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,brokuły mrożone,ziemniaki,włoszczyzna 3skł paski mrożona,śmietanka 18%tł,sól,pieprz biały mielony,przyprawa w plynie.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej 80 g (RYB,),filet morszczuk mrożony b/s,przyprawy,olej rzepakowy.
Kasza bulgur  200 g ( GLU PSZ,),woda,kasz bulgur,sól.
Tzatziki 100 g (MLE,),ogórki świeże,jogurt naturalny,śmietana,sól,sok z cytryny.
Warzywa po grecku  100 g (SEL,),woda,mieszanka 3 skł paski mrożona,koncentrat pomidorowy,skrobia ziemniaczana,sól,pieprz czarny mielony.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożopna,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g- 1 szt
Falafel z ciecierzycy, pieczony + 100 g ( GLU PSZ,)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta 150 g ( MLE, GOR,)
Ser twarogowy topiony klasyczny 17,5g -1 szt ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Jaglanka pomarańczowa z owocami (bez mleka) 200 g
Migdały płatki 10 g ( ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2593.43kcal;
  • Białko ogółem: 90.60 g;
  • Tłuszcz: 81.96 g; Kw. tł. nasy.:20.83 g;
  • Węglowodany ogółem:367.20 g; W tym cukry: 107.07 g;
  • Błonnik pok.: 23.04 g;
  • Sól: 9.72 g;
 

Cały jadłospis od 11 września do 20 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK