Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Listopad 2030

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2030-11-01 - Piątek
  • 2030-11-02 - Sobota
  • 2030-11-03 - Niedziela
  • 2030-11-04 - Poniedziałek
  • 2030-11-05 - Wtorek
  • 2030-11-06 - Środa
  • 2030-11-07 - Czwartek
  • 2030-11-08 - Piątek
  • 2030-11-09 - Sobota
  • 2030-11-10 - Niedziela
  • 2030-11-11 - Poniedziałek
  • 2030-11-12 - Wtorek
  • 2030-11-13 - Środa
  • 2030-11-14 - Czwartek
  • 2030-11-15 - Piątek
  • 2030-11-16 - Sobota
  • 2030-11-17 - Niedziela
  • 2030-11-18 - Poniedziałek
  • 2030-11-19 - Wtorek
  • 2030-11-20 - Środa
  • 2030-11-21 - Czwartek
  • 2030-11-22 - Piątek
  • 2030-11-23 - Sobota
  • 2030-11-24 - Niedziela
  • 2030-11-25 - Poniedziałek
  • 2030-11-26 - Wtorek
  • 2030-11-27 - Środa
  • 2030-11-28 - Czwartek
  • 2030-11-29 - Piątek
  • 2030-11-30 - Sobota
Menu na dzień: 2024-09-17 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym 100 g ( JAJ, MLE,)
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony
wędzony,parzony,suszony. 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła  20 g
Ogórek świeży 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g -1 szt ( MLE,)


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa krem z białych warzyw 300 ml (SOJ, SEL,),woda,mieszanka 3skł paski mrożona,ziemniaki,seler korzeń,pietruszka korzeń,fasolka żółta szparagowa,sól,pieprz biały mielony,przyprawa w płynie,skrobia ziemniaczana,śmietanka 18%tł.
Grzanki pszenne 10 g ( GLU PSZ,),bułka paryska,przyprawy.
Salsa pomidorowa 100 g,woda,pomidory w puszce,pomidory,passta pomidorowa,papryka konserwowa,sól,pieprz czarny mielony,oregano.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,ziemniaki,woda,koper świezy.
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzą, jabłkiem, papryką czerwoną b/c 100 g     ( MLE,),kapusta pekińska,olej rzepakowy,jabłka,sól,sok z cytryny,kukurydza konserwowa,papryka świeża czerwona,natka pietruszki.
Buraki po francusku 100 g,buraki,skrobia ziemniaczana,sól,sok z cytryny.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka kompotowa 4 skł mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasta z fasoli z cebulką 60 g
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘC

 
Kolacja II

Muffin marchewkowy z orzechami o niskim IG  50 g ( GLU PSZ, JAJ,
MLE, ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2400.96 kcal;
  • Białko ogółem: 116.21 g;
  • Tłuszcz: 89.06 g; Kw. tł. nasy.26.75 g; 
  • Węglowodany ogółem 292.58 g; W tym cukry: 37.48 g;
  • Błonnik pok.: 38.65 g;
  • Sól: 15.77 g
 

Cały jadłospis od 11 września do 20 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK