Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Wrzesień 2028

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2028-09-01 - Piątek
  • 2028-09-02 - Sobota
  • 2028-09-03 - Niedziela
  • 2028-09-04 - Poniedziałek
  • 2028-09-05 - Wtorek
  • 2028-09-06 - Środa
  • 2028-09-07 - Czwartek
  • 2028-09-08 - Piątek
  • 2028-09-09 - Sobota
  • 2028-09-10 - Niedziela
  • 2028-09-11 - Poniedziałek
  • 2028-09-12 - Wtorek
  • 2028-09-13 - Środa
  • 2028-09-14 - Czwartek
  • 2028-09-15 - Piątek
  • 2028-09-16 - Sobota
  • 2028-09-17 - Niedziela
  • 2028-09-18 - Poniedziałek
  • 2028-09-19 - Wtorek
  • 2028-09-20 - Środa
  • 2028-09-21 - Czwartek
  • 2028-09-22 - Piątek
  • 2028-09-23 - Sobota
  • 2028-09-24 - Niedziela
  • 2028-09-25 - Poniedziałek
  • 2028-09-26 - Wtorek
  • 2028-09-27 - Środa
  • 2028-09-28 - Czwartek
  • 2028-09-29 - Piątek
  • 2028-09-30 - Sobota
Menu na dzień: 2024-09-14 - Sobota
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)- 1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Pasta z twarogu z natką pietruszki 60 g ( MLE,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Roszponka 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa krem z selera 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,seler,mieszanka 3skł paski mrożona,ziemniaki,sól,śmietanka 18%tł,skrobia ziemniaczana,przyprawa w płynie,pieprz biały mielony.
Paluszki grissini 10g 1 Por ( GLU,PSZ,),paluszki grissini -pal.chlebowe z oliwą z oliwek.
Klopsik z kurczaka 100 g ( GLU,PSZ, JAJ,)udziec z kurczaka b/s,kasza manna,woda,jajka,bułka tarta,pieprz biały mielony,sól,pietruszka natka.
Sos jarzynowy 100 g ( MLE,),woda,mieszanka 3skł paski mrożona,skrobia ziemniaczana,sól,kalafior mrożony,fasolka szparagowa,sok z cytryny,śmietanka 18%tł.
Kasza jęczmienna 200 g ( GLU,JĘCZ,),woda,kasza jęczmienna,sól,olej rzepakowy.
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g,kapusta pekińska,kukurydza konserwowa,olej rzepakowy,natka pietruszki,sok z cytryny,sól.
Dynia parowana 100 g,dynia kostka mrożona,woda,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Bułeczka pszenna 30g- 1 szt ( GLU PSZ,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Galaretka z udźca kurczaka z cytryną 150 g
Kiełbasa Krakowska drobiowa grubo rozdrobniona, wędzona parzona 50 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, GOR, )
Sałata lodowa z pomidorami i olejem 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Nektarynka 1 szt -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1996.36kcal;
  • Białko ogółem: 90.36 g;
  • Tłuszcz: 64.40 g; Kw. tł. nasy.:19.40 g; 
  • Węglowodany ogółem: 276.97 g; W tym cukry: 73.79 g;
  • Błonnik pok.: 28.65 g;
  • Sól: 11.36 g
 

Cały jadłospis od 11 września do 20 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK