Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2030

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2030-03-01 - Piątek
  • 2030-03-02 - Sobota
  • 2030-03-03 - Niedziela
  • 2030-03-04 - Poniedziałek
  • 2030-03-05 - Wtorek
  • 2030-03-06 - Środa
  • 2030-03-07 - Czwartek
  • 2030-03-08 - Piątek
  • 2030-03-09 - Sobota
  • 2030-03-10 - Niedziela
  • 2030-03-11 - Poniedziałek
  • 2030-03-12 - Wtorek
  • 2030-03-13 - Środa
  • 2030-03-14 - Czwartek
  • 2030-03-15 - Piątek
  • 2030-03-16 - Sobota
  • 2030-03-17 - Niedziela
  • 2030-03-18 - Poniedziałek
  • 2030-03-19 - Wtorek
  • 2030-03-20 - Środa
  • 2030-03-21 - Czwartek
  • 2030-03-22 - Piątek
  • 2030-03-23 - Sobota
  • 2030-03-24 - Niedziela
  • 2030-03-25 - Poniedziałek
  • 2030-03-26 - Wtorek
  • 2030-03-27 - Środa
  • 2030-03-28 - Czwartek
  • 2030-03-29 - Piątek
  • 2030-03-30 - Sobota
  • 2030-03-31 - Niedziela
Menu na dzień: 2024-09-11 - Środa
I Śniadanie

Bułeczka pszenna 30g -1 szt ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.)- 1 szt ( MLE,)
Frittata ze szpinakiem i wędliną (dieta) 100 g ( JAJ, SOJ, MLE,)
Dip jogurtowy naturalny 100 g ( MLE,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa wielowarzywna z zacierką 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE,SEL,),woda,mieszanka 3skł paski mrożona,brokuły mrożone,kalafior mrożony,makaron zacierka makaronowa,śmietana 18%tł,groszek zielony mrożony,przyparwa warzywna,ziele angielskie,liśc laurowy,sól,pieprz czarny mielony.
Filet z kurczaka pieczony w słodkiej papryce  80 g,filet z kurczaka b/s,olej rzepakowy,sól,pieprz czarny mielony,papryka słodka mielona.
Sos brokułowy- dieta 100 g (MLE,),woda,brokuły mrożone,sól,śmietana 18%tł,przyprawa w płynie.
Ryż biały  200 g,woda,ryż biały,sól,olej rzepakowy.
Surówka z marchwi i selera 100 g (MLE, SEL,),marchew,seler korzeń,natka pietruszki,sól,sok z cytryny,olej rzepakowy.
Sałatka wiosenna z dressingiem 100 g (SOJ,),papryka czerwona,ogórek,rzodkiewka,kiełki warzywne,cebula,rukola,pestki dyni,sałata zielona maslowa,szczypiorek,woda,olej rzepakowy,sól,pieprz czarny mielony,oregano suszone.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka kompotowa 4skł mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Ser mozzarella kulki 50 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Ogórek świeży 80 g
Rukola 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,

 
Kolacja II

Napój owsiany bez cukru 0,33l -1 szt ( GLU OW, może zawierać: SOJ, ORZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1921.43 kcal;
  • Białko ogółem: 91.51 g;
  • Tłuszcz: 61.96 g; Kw. tł. nasy.:22.43 g; 
  • Węglowodany ogółem: 256.09 g; W tym cukry: 71.20 g;
  • Błonnik pok.: 25.11 g;
  • Sól: 12.27 g
 

Cały jadłospis od 11 września do 20 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK