Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Październik 2028

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2028-10-01 - Niedziela
  • 2028-10-02 - Poniedziałek
  • 2028-10-03 - Wtorek
  • 2028-10-04 - Środa
  • 2028-10-05 - Czwartek
  • 2028-10-06 - Piątek
  • 2028-10-07 - Sobota
  • 2028-10-08 - Niedziela
  • 2028-10-09 - Poniedziałek
  • 2028-10-10 - Wtorek
  • 2028-10-11 - Środa
  • 2028-10-12 - Czwartek
  • 2028-10-13 - Piątek
  • 2028-10-14 - Sobota
  • 2028-10-15 - Niedziela
  • 2028-10-16 - Poniedziałek
  • 2028-10-17 - Wtorek
  • 2028-10-18 - Środa
  • 2028-10-19 - Czwartek
  • 2028-10-20 - Piątek
  • 2028-10-21 - Sobota
  • 2028-10-22 - Niedziela
  • 2028-10-23 - Poniedziałek
  • 2028-10-24 - Wtorek
  • 2028-10-25 - Środa
  • 2028-10-26 - Czwartek
  • 2028-10-27 - Piątek
  • 2028-10-28 - Sobota
  • 2028-10-29 - Niedziela
  • 2028-10-30 - Poniedziałek
  • 2028-10-31 - Wtorek
Menu na dzień: 2024-09-06 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g -1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g ( MLE,)
Dżem 25 g -1 szt
Miód (25g) -1 szt
Arbuz 150 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,brokuły mrożone,ziemniaki,włoszczyzna 3skł paski mrożona,sól,przyprawa w płynie,śmietanka,ziele angielskie,liść laurowy.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej  80 g (RYB,),morszczuk filet b/s,olej rzepakowy,skrobia ryżowa,pietruszka natka suszona,czosnek,imbir,kardamon,majeranek,pieprz cytrynowy,kurkuma,sól.
Kasza bulgur  200 g ( GLU PSZ,),woda,kasza bulgur,sól,olej rzepakowy.
Sałata lodowa z pomidorami i olejem  100 g,sałata lodowa,pomidory,olej rzepakowy,koper zielony,sok z cytryny,sól.
Warzywa po grecku 100 g (SEL,),mwoda,ziele angielskie,liść laurowy,mieszanka 3 skł paski mrożona,sól,pieprz czarny mielony,koncentrat pomidorowy,koncentrat passsta pomidorowa.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4 skł mrożona,jabłka,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Filet z indyka kostka pieczona  80 g
Sałatka z buraka, szpinaku z mozzarelą  150 g ( MLE,)
Serek śmietankowy naturalny 50 g ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja II

Jaglanka pomarańczowa z borówkami (bez mleka)  150 g

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2489.81 kcal;
  • Białko ogółem: 105.31 g;
  • Tłuszcz: 75.10 g; Kw. tł. nasy.: 21.59 g;
  • Węglowodany ogółem:345.88 g; W tym cukry: 93.53 g;
  • Błonnik pok.: 20.46 g;
  • Sól: 9.25
 

Cały jadłospis od 01 września do 10 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK